Un fotograf al Associated Press care a fost martor la asasinarea ambasadorului rus la Moscova a povestit ce s-a întâmplat, cum „o viaţă a dispărut în faţa ochilor” săi şi cum a decis să ignore pericolul pentru a-şi face datoria de jurnalist, relatează The Guardian.
Fotograful Burhan Ozbilici, de la Associated Press lua parte la deschiderea unei expoziţii la Ankara atunci când Mevlut Mert Altintas l-a împuşcat şi ucis pe ambasadorul rus Andrei Karlov.
„Evenimentul părea unul de rutină, inaugurarea unei expoziţii de fotografii din Rusia. Aşa că atunci când un bărbat în costum închis la culoare, cu cravată, a scos o armă, am fost uimit şi m-am gândit că este vorba de o scenetă”, a povestit fotograful citat de The Guardian, precizând că a mers la eveniment numai pentru că era în drumul său de la redacţie spre casă.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
Agresorul a tras opt focuri de armă în galerie, a povestit fotograful. „A izbucnit haosul. Oamenii au ţipat, s-au ascuns în spatele coloanelor şi sub mese şi s-au întins pe jos. Mi-a fost frică şi eram confuz, dar m-am ascuns parţial în spatele unui zid, făcându-mi treaba: fotografiind”, a mai spus jurnalistul.
El şi-a dat seama rapid că a fost vorba de „un asasinat calculat”.
„Trupul ambasadorului zăcea pe jos, la numai câţiva metri de mine. Nu am văzut sânge în jurul lui; cred că a fost împuşcat în spate. Mi-a luat câteva secunde să îmi dau seama ce s-a întâmplat: un om a murit în faţa mea; o viaţă a dispărut în faţa ochilor mei”, a povestit Ozbilici.
El a spus că, la început, nu a ştiut motivele atacatorului şi a crezut că este vorba de un militant cecen. Mai târziu, însă, alţi martori i-au spus că a strigat ceva despre oraşul sirian Alep, unde Rusia este implicată într-o operaţiune militară.
“Atacatorul era agitat. A mers în jurul trupului ambasadorului, trântind câteva dintre fotografiile atârnate pe perete”, mai povesteşte jurnalistul, care a făcut poze, chiar dacă era conştient de pericol.
„Mă gândeam: ‘Sunt aici. Chiar dacă vor fi lovit, rănit sau ucis, sunt jurnalist. Trebuie să îmi fac treaba. Aş putea să fug fără să fac vreo fotografie (...). Dar nu aş avea un răspuns adecvat, dacă oamenii mă întreabă mai târziu: De ce nu ai făcut poze? M-am gândit chiar şi la prietenii şi colegii care au murit în timp ce făceau fotografii în zonele de conflict, de-a lungul anilor”, a povestit el.
Potrivit fotografului, atacatorul părea agitat, dar, în acelaşi timp, se controla. „A strigat la toată lumea să stea la distanţă. Gardienii ne-au ordonat să părăsim sala şi am plecat. Au ajuns rapid ambulanţe şi vehicule blindate şi a fost lansată operaţiunea poliţiei. Autorul atacului a fost ucis ulterior într-un schimb de focuri de armă”, a mai spus el.
Ozbilici a mai mărturisit că a fost şocat să vadă, în fotografiile făcute la eveniment, că agresorul a stat în spatele ambasadorului în timpul discursului, „ca un prieten sau bodyguard”.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...