Alerte de tsunami la Pacific a fost ridicate pe rând, vineri, după evacuarea către zone mai înalte şi mai în adâncul uscatului a zeci de mii de locuitori ai unor zone de coastă în Noua Caledonie, Noua Zeelandă, Vanuatu şi pe alte insule, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Un cutremur de magnitudinea 8,1 a avut loc în apropiere de Kermadec, insule nelocuite la Pacific care fac parte din Noua Zeelandă.

Acest cutremur, care a avut loc la ora locală 8.28 (joi, 21.28, ora României), a fost precedat de cutremure de magnitudinea 7,4 şi 6,9 în aceeaşi regiune şi au declanşat o serie de alerte de tsunami în regiune.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

Noua Zeelandă a fost prima care a anulat ordinul de evacuare, câteva ore mai târziu, imediat după ora 0.00 GMT (vineri, 2.00, ora României) şi a anunţat că ”cele mai mari valuri au trecut”.

Alerta de tsunami a fost ”ridicată pe întreg teritoriul francez la Pacific” vineri, a anunţat apoi pe Twitter ministrul francez al Teritoriilor de Peste Mări Sébastien Lecornu.

Cel mai înalt val - de un metru - a fost înregistrat în Noua Caledonie pe Insula Maré, în arhipelagul Insultelor Loyauté, iar pe Insula Pins, la Yaté şi la Nouméa, s-au observat valuri de 45 până la 80 de centimetri înălţime, a anunţat Securitatea Civilă locală, care a precizat că nu s-a înregistrat nicio pagubă.

Pe Insulele Wallis şi Futuna, alerta a fost retrasă la ora locală 11.38 (1.38, ora României). ”Populaţia revine pe coastă”, a anunţat Administraţia superioară a acestui teritoriu, situat la aproximativ 16.000 de kilometri de Franţa metropolitană.

”CINERICĂ RAPIDĂ”

Serviciile de urgenţă neozeelandeze au ordnat evacuarea zonelor de coastă în porţiuni largi ale părţii de nord a Noii Zeelande - Insula de Nord. ”Nu rămâneţi acasă!”, a îndemnat Agenţia Naţională neozeelandeză de Gestionarea Situaţiilor de Urgenţă.

Centrul de Alertă de Tsunami la Pacific (PTWC), cu sediul în Hawaii, a avertizat că valuri puteau atinge până la trei metri înălţime şi puteau ajunge până în Noua Caledonie şi Vanuatu.

În Noua Caledonie, sirenele au răsunat în întregul teritoriu, iar Securitatea Civilă a avertizat cu privire la o ”ameninţare reală” şi i-a îndemnat pe locuitori să se îndepărteze cât mai rapid de mare.

În Polinezia franceză, alerta a fost declanşată joi înainte de prânz (vineri, 1.00, ora României).

În pofida constatării unei creşteri a nivelului apei mai mici decât se preconiza, Laboratorul de Geofizică din Tahiti rămânea în alertă. ”Ne aflăm într-o cinetică rapidă şi este puţin timp de reacţie”, a declarat pentru AFP directorul laboratorului, Stéphane Quema.

Centrul de Alertă de tsunami la Pacific a anunţat că valuri mai mici urmau să atingă ţări mai îndepărtate de epidentrul cutremurului, precum Japonia, Rusia şi Mexicul, dar şi ţărmul Americii de Sud.

ZECE ANI DE LA CHRISTCHURCH

Peru a emis joi seara o alertă de tsunami pe coasta sa, cu o lungime de 3.000 de kilometri, însă nu a ordnat evacuarea. ”Sosirea (...) valurilor este aşteptată în zori, pe 5 martie”, a anunţat pe Twitter Centrul de Operaţiuni de Urgenţă Naţională (Coen).

În Chile s-a emis o ”alertă cod galben vizând comune de pe litoral”, şi ”starea de precauţie, care impune, prevenitv, abandonarea zonelor plajelor din cauza unui tsunami mic, cu valuri ce pot atinge un metru” înălţime, potrivit Oficiului Naţional chilian de Urgenţă  (Onemi).

”Sper că toată lumea este bine pe toată coasta de est, care a resimţit toată forţa acestui cutremur”, a scris pe Instagram premierul neozeelandez Jacinda Ardern, după primul cutremur, la ora locală 2.27 (, ora României).

Această ţară din Pacificul de Sud, obişnuită cu activităţi seismice şi vulcanice, tocmai a marcat zece ani de la cutremurul de magntudinea 6,3 la Christchurch, soldat cu 185 de morţi.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.