O rezoluţie ONU privind o încetare a ostilităţilor în Yemen şi reînceperea trimiterii de ajutoare umanitare a fost amânată de SUA şi alţi membri ai consiliului de securitate după o campanie a Arabiei Saudite şi a Emiratelor Arabe Unite, conform diplomaţilor ONU, scrie The Guardian.
Rezoluţia, redactată de Marea Britanie, cere oprirea luptelor pentru controlul oraşului Hodeidah, principalul punct de intrare pentru provizii şi garanţii că părţile combatante vor permite livrarea alimentelor şi medicamentelor în Yemen, o ţară care riscă să fie afectată de o foamete care ar putea pune în pericol vieţile a 14 milioane de cetăţeni.
Prinţul Mohammed bin Salman al Arabiei Saudite s-a opus cu vehemenţă rezoluţiei în timpul vizitei ministrului britanic de Externe, Jeremy Hunt, la Riad, pe 12 noiembrie. Totuşi, Marea Britanie a mers mai departe cu rezoluţia dar a limitat oprirea ostilităţilor doar în oraşul Hodeidah şi a evitat o critică directă asupra coaliţiei conduse de Arabia Saudită. Diplomaţii britanici au crezut că au susţinerea SUA. Secretarul de Stat american, Mike Pompeo şi ministrul Apărării, James Mattis, ceruseră oprirea ostilităţilor în octombrie.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
Dar o încercare a Marii Britanii sătpămâna trecută de a trece rezoluţia rapid a fost oprită de SUA. Statele Unite, China, Kazakshtan şi Etiopia au argumentat că adoptarea rezoluţiei ar trebui amânată până la începerea discuţiilor de pace între guvernul în exil din Yemen şi rebelii Houthi la Stockholm, care vor fi mediate de trimisul special ONU, Martin Griffiths, undeva între 3 şi 13 decembrie.
„Aşteptăm cu nerăbdare să oferim comentarii substanţiale rezoluţiei de îndată ce avem mai multe informaţii privind deznodământul consultaţiilor viitoare”, a informat delegaţia SUA la ONU.
Un purtător de cuvânt al delegaţiei SUA a declarat: „Rămânem implicaţi în negocierile privind rezoluţia. Scopul nostru principal este o rezolvare a conflictului şi susţinem eforturile trimisului special Griffiths de a atinge acel scop”.
Conform surselor diplomatice, doar Polonia, Olanda şi Peru au susţinut activ trecerea rapidă a rezoluţiei. Franţa, Rusia şi Suedia se află printre statele care nu şi-au exprimat o poziţie. Diplomaţii britanici au argumentat că pericolul foametei este catastrofal şi că nu mai este timp de amânare, ei fiind indignaţi de lipsa de susţinere.
Diplomaţi familiari cu negocierile au informat că Arabia Saudită şi Emiratele Arabe Unite au făcut eforturi de lobby pentru statele membre ale consiliului de securitate în ultima săptămână, ameninţând că discuţiile din Stockholm ar putea să nu mai aibă loc dacă ar trece rezoluţia.
Purtătoarea de cuvânt a Departamentului de Stat al SUA, Heather Nauert, a declarat: „Deşi nu este singurul lucru, printre lucrurile cele mai importante pe care ne concentrăm în acest moment este susţinerea faţă de munca lui Martin Griffiths. El are un proces în desfăşurare
Luni, şefii a cinci agenţii umanitare au avertizat că SUA vor fi parţial responsabile pentru cea mai gravă foamete din ultimii zeci de ani dacă nu îşi va opri susţinerea militară pentru coaliţia condusă de Arabia Saudită.
„Dacă guvernele Yemenului, Arabiei Saudite, Emiratelor Arabe Unite, gruparea Houthi condusă de Ansar Allah şi alte pâri ale conflictului nu vor lua aceste măsuri şi dacă SUA nu îşi folosesc toate instrumentele de presiune pentru a-i convinge, atunci responsabilitatea pentru decesele a mulţi civili din Yemen nu va cădea doar pe umerii celor implicaţi în conflict dar şi pe Statele Unite”, se arată în comunicatul semnat de liderii International Rescue Committee, Oxfam America, Care US, Salvaţi Copiii SUA şi Norwegian Refugee Concucil USA.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.