Procuroarea Republicii de la Paris Laure Beccuau anunţă luni la France info ”deschiderea unei proceduri judiciare vineri” cu privire la o continuare a investigaţiilor cu privire la descoperirea în noaptea de 13 spre 14 mai a 35 de ”mâini roşii” imprimate pe Memorialul Holocaustului în capitala franceză, în care sunt vizaţi trei suspecţi fugiţi în străinătate, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Anchetatori care lucrează coordonaţi de judecători de instrucţie aprofundează pista a trei suspecţi care au fugit în străinătate.

Întrebată despre pista unui eventual amestec străin, Beccuau a declarat că nu poate ”confirma” această ipoteză.

Evenimente

27 iunie - Maraton Profit News TV - Maraton Made in Romania (ediția a II-a)
30 iulie - Maraton Profit News TV - Inteligența Artificială în Economie

”Avem piste despre autori”, anunţă procuroarea, însă ”nu vreau să spun acum şi nu sunt în măsură” în acest stadiu, ”să adopt acest  termen” de amestec din străinătate.

În noaptea de 13 spre 14 mai, 35 de desene reprezentând mâini roşii au fost desenate pe Zidul Celor Drepţi, în afara Memorialului, acoperit cu plăci cu numele a 3.900 de bărbaţi şi femei care au contribuit la salvarea unor evrei în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

În urma acestei vandalizări, o anchetă a fost deschisă cu privire la degradări ”voite ale unui bun clasat şi din cauza apartenenţei la o naţiune, etnie, rasă sau religie”.

Imagini surprinse de camere de supraveghere video le-au permis poliţiştilor să repereze trei suspecţi şi să le ”refacă traseul” la un hotel situat în estul Parisului, ”iar apoi plecarea către Autogară” şi ”plecarea către Belgia”, anunţa miercuri parchetul.

”Investigaţiile au stabilit că s-au făcut rezervări din Bulgaria”, anunţa parchetul, fără să se pronunţe cu privire la naţionalitatea celor vizaţi.

Aceste desene au provocat o indignare aprigă în comunitatea evreiască şi până la vârful statului.

Ele au condus la mesaje prin care preşedintele francez Emmanuel Macron a fost criticat pe X, preluate apoi de conturi de ”boţi” - conturi automate, create în lanţ, care răspândesc conţinuturi pe reţele de socializare -, o metodă folosită în campanii de dezinformare şi/sau amestec străin.

În octombrie, descoperirea unor stele ale lui David imprimate pe imobile în regiunea pariziană a alimentat temeri cu privire la o contagiune a Războiului din Fâşia Gaza între Israel şi Hamas.

Însă acest dosar, în care a fost arestat un cuplu de moldoveni, a fost imputat până la urmă de către autorităţile franceze Serviciilor ruse de securitate (FSB).

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.