O misiune SpaceX a decolat cu doi pasageri la bord, în loc de patru, câţi erau prevăzuţi iniţial, pentru a lăsa două locuri libere în vederea aducerii înapoi a astronauţilor americani blocaţi de mai multe luni în Staţia Spaţială Internaţională (ISS), din cauza unei defecţiuni a unui vas Boeing, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Decolarea rachetei de tip Falcon 9 a avut loc sâmbătă, la ora locală 13.17 (20.17, ora României) de la Cap Canaveral, în Florida. Lansarea a fost efectuată de pe un nou poligon de tragere, folosit pentru prima oară într-o misiune cu echipaj.

”Felicitări NASA şi SpaceX pentru această lansare reuşită”, a scris directorul agenţiei spaţiale americane Bill Nelson. ”Trăim o perioadă pasionantă de explorare şi inovaţie”.

Evenimente

30 septembrie - Eveniment Profit.ro E-Commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a - Parteneri: ARB, CEC Bank, ContentSpeed, eMAG
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-a. Parteneri: ACUE, Electrica Furnizare, Raiffeisen Bank, Transgaz
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris

La bordul navei se aflau astronautul NASA Nick Hague şi cosmonautul rus Aleksandr Gorbunov.

La întoarcerea lor - prevăzută în februarie - ei îi vor ljua cu ei pe cei doi veterani ai spaţiului Butch Wilmore şi Suni Williams. Ei au decolat la începutul lui iunie la borul unei noi nave dezvoltate de către Boeing, Starliner, în primul zbor de testare cu echipaj către ISS.

Nava urma să-i aducă iniţial înapoi pe Terra opt zile mai târziu, însă probleme detectate la sistemul de propulsie al acesteia au determinat NASA să-i pună în disciţie fiabilitatea.

După săptămâni de testare, agenţia spaţială a pus să fie readusă înapoi capsula Boeing - goală - şi a decis să-i aducă pe cei doi naufragiaţi cu misiunea SpaceX Crew-9.

”Ştim că această lansare este un pic unică prin faptul că nu prevede mai mult de doi pasageri”, a recunoscut vineri, într-on conferinţă de presă, un administrator asociat la NASA, Jim Free. ”Vreau să mulţumesc SpaceX pentru susţinere şi flexibilitate”.

SOSIRE PE ISS DUMINICĂ

Întreprinderea miliardarului Elon Musk asigură această misiune de rotaţie regulată a echipajului ISS, a cărei durată urmează, la fel ca toate celalte, să fie de aproximnativ şase luni.

Decolarea Crew-9 a fost amânată însă, atât la jumătatea lui august, cât şi la începutul lui septembrie, cu scopul de a lăsa mai mult timp echipelor NASA să ia o decizie cu privire la vasul Boeing.

Lansarea a fost amânată din nou, cu câteva zile, din cauza uraganului Helene, care a atins Florida săptămâna aceasta.

Vasul Dragon al SpaceX urmează să amareze la ISS duminică, către ora 21.30 GMT (luni, 1.30, ora României).

După o prioadă de predare a celor patru membri ai misiunii precedente - Crew-8 -, aceştia urmează să revină pe Terra la bordul altui vas SpaceX..

Nick Hague şi Aleksandr Gorbunov vor petrece în total cinci luni pe ISS. Butch Wilmore şi Suni Williams vor fi rămas, în schimb, timp de opt luni pe staţie.

Într-o conferinţă de presă, la începutul lui septembrie, amândoi au dat asigurări că se adaptează bine la sejurul lor prelungit.

”Tranziţia nu a fost atât de grea”, a declarat Suni Williams. ”Venim amândoi din Navy, am fost amândoi desfăşuraţi. Nu suntem surprinşi atunci când se modifică misiunile”.

Aproximativ 200 de experimente ştiinţifice sunt prevăzute în timpul sejurului Crew-9 în laboratorul zburător.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.