O fostă membră naţionalistă a Parlamentului ucrainean, cunoscută pentru campaniile sale zgomotoase de apărare a limbii ucrainene, a murit după ce a fost împuşcată la Liov, relatează The Guardian.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Poliţia a lansat o căutare amplă a bărbatului înarmat despre care se presupune că ar fi împuşcat-o pe Irina Farion, în vârstă de 60 de ani, pe o stradă din vestul oraşului.

Evenimente

11 septembrie - Maratonul Impactul fiscalitații în economie. Parteneri: ARB, CEC Bank, CITR.
24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a Parteneri: ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast
30 septembrie - Eveniment Profit.ro E-Commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a - Parteneri: CEC Bank, ContentSpeed
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-a. Parteneri: Raiffeisen Bank

Guvernatorul regional, Maksym Kozytskyi, a declarat pe Telegram că Farion a murit după ce a fost transportată la spital. Ministrul de interne, Ihor Klymenko, spusese anterior că împuşcătura a fost tratată ca o tentativă de asasinat.

Preşedintele Volodimir Zelenski a anunţat  că primeşte rapoarte regulate despre eforturile de a-l captura bărbatul înarmat. El a spus că orice act de violenţă trebuie condamnat.

Farion, lingvist, a devenit membru al partidului naţionalist Svoboda (Libertatea) în 2005 şi a fost aleasă în Parlament în 2012, dar a eşuat în încercările ulterioare de a câştiga un loc. Ea a lucrat şi în consiliul regional din Liov.

Ea şi-a câştigat notorietatea pentru campaniile frecvente de promovare a limbii ucrainene şi de discreditare a funcţionarilor publici care vorbeau rusă.

În primele luni ale invaziei ruseşti a Ucrainei din februarie 2022, Farion a denunţat luptătorii vorbitori de limbă rusă ai regimentului Azov care au apărat oraşul-port Mariupol timp de trei luni.

Deşi ucraineana este singura limbă de stat a Ucrainei, mulţi dintre locuitorii săi vorbesc rusă ca primă limbă, o moştenire a dominaţiei sovietice.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.