Avioane militare chineze au efectuat luni o scurtă incursiune în spaţiul aerian al Taiwanului, a anunţat Taipeiul, prima intruziune de acest tip de la realegerea în ianuarie a preşedintei taiwaneze Tsai Ing-wen, o aprigă critică a Beijingului, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Ministerul taiwanez al Apărării a anunţat că a trimis avioane să le intercepteze şi că a difuzat avertismente după ce un bombardier chinez de tip H-6 şi avioane de vânătoare care îl însoţeau au încălcat ”linia mediană” care desparte China de insulă, în Strâmtoarea Taiwan.

Aeronavele chineze s-au retras, scrie Reuters.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

Acestea se aflau într-o misiune de antrenament la Oceanul Pacific, după ce au survolat Canalul Bashi, care desparte Taiwanul de Filipine, a precizat ministerul, citat de Reuters.

Avioane chineze, inclusiv avioane de vânătoare de tip J-11, au survolat Canalul Bashi duminică, obligând Taiwanul să trimită avioane de vânătoare de tip F-16 să le intercepteze.

China şi-a multiplicat în ultimii ani numărul zboruilor avioanelor de luptă şi şi-a sporit prezenţa navelor de război în apropiere de Tawan, înlănţuind demonstraţii de forţă de la venirea la putere, în 2016, a partidului preşedintei taiwaneze.

Tsai Ing-wen se opune principiului ”Chinei unice”, în baza căruia Beijingul interzice oricărei ţări să întreţină relaţii oficiale cu Taiwanul.

Ea a fost realească în ianuarie, în urma unei campanii în care s-a prezentat drept herladul valorilor democratice în faţa autoritarismului Beijingului.

După instalarea la putere a comuniştilor la beijing, în 1949, şi după fuga naţionaliştilor în Taiwan, China consideră insula, administrată în mod independent, ca parte integrantă a teritoriului chinez, susceptibilă să fie luată cu forţa.

Cu toate acestea, încălcarea ”liniei mediene” - recunoscută tacit ca o frontieră între cele două părţi - este extrem de neobişnuită.

În martie 2019, două avioane de de luptă de tip J-11, au trecut ”linia mediană”, iar Taipeiul a denunţat atunci ”o acţiune intenţionată, periculoasă şi provocatoare”.

Incidentul era considerat atunci fără precedent de la o incursiune chineză, în 2011, prezentată drept ”accidentală” de către partea chineză.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.