O organizaţie obscură, care susţine că-l protejează pe fiul fratelui vitreg asasinat al dictatorului nord-coreean Kim Jong Un, a anunţat vineri înfiinţarea unui Guvern nord-coreean în exil, care are ca ambiţie să termine cu regimul de la Phenian, relatează AFP.
Gruparea - intitulată Apărarea Civilă Cheollima (DCC) - care le propune ajutorul său nord-coreenilor care încearcă să fugă din ţară, este cunoscută din 2017, când a postat online o înregistrare video în care apare Kim Han Sol şi în care afirmă că îi garantează securitatea, în urma asasinării, în februarie 2017, la Kuala Lumpur, a lui Kim Jong Nam, fratele vitreg al lui Kim Jong Un.
Într-un lung comunicat publicat atât în engleză, cât şi în coreeană vineri - ziua în care se marchează 100 de ani de la primele manifestaţii populare coreene împotriva ocupaţiei japoneze - pe site-ul său, organizaţia se proclamă Guvern provizoriu al Coreei de Nord, sub numele de ”Joseon Liber”.
Joseon este numele dinastiei care a ocupat tronul coreean din 1392 în 1910, anul anexării de către Japonia.
Joseon este totodată numele acestei perioade din istoria coreeană.
”Ne dedicăm total abolirii acestui Rău absolut care este o pată pe sfletul însuşi al umanităţii”, afirmă organizaţie în comunicat, adăugând că nu-şi va slăbi eforturile până când ”lumina nu va reveni cu adevărat la Phenian”.
Ea afirmă că este ”singurul reprezentant legitim al poporului coreean din Nord”.
"Joseon trebuie şi va fi liber. Ridicaţi-vă, voi care refuzaţi sclavia”, se îndeamnă în comunicat.
Mesajul este însoţit de o înregistrare video în care apare o femeie în port tradiţional, a cărei faţă este irecognoscibilă şi care citeşte comunicatul în faţa unui pavilion tradiţional.
Puţine lucruri se cunosc despre grupul DCC sau despre cei care-l conduc.
Însă unii observatori afirmă că organizaţia ar putea să aibă legături cu serviciile secrete din Coreea de Sud.
Cheollima sau Chollima este numele caluluialiat mitic, una dintre embelemele Coreei de Nord.
În trecut, organizaţia DCC a anunţat că îi ajută pe unii ”compatrioţi” care au nevoie de protecţie şi a mulţumit unor ţări străine ca Olanda, China sau Statele Unite pentru ajutorul pe care i l-au acordat.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.