O femeie din Filipine, condamnată la moarte în Indonezia, care a petrecut aproape 15 ani pe ”culoarul morţii” şi care a fost aproape executată prin împuşcare, s-a întors în sfârşit acasă, transmite BBC.
Mary Jane Veloso a fost condamnată la moarte în 2010, după ce a fost găsită transportând 2,6 kg de heroină pe un aeroport indonezian, dar femeia de 39 de ani, mamă a doi copii, a susţinut întotdeauna că a fost păcălită să transporte drogurile.
Ea a fost repatriată la Manila miercuri, după ce cele două guverne au ajuns la o înţelegere care i-a permis să se întoarcă acasă.
”Aceasta este o nouă viaţă pentru mine şi voi avea un nou început în Filipine”, a declarat ea la o conferinţă de presă, adăugând că dorea să petreacă Crăciunul alături de familia sa.
”Trebuie să mă întorc acasă pentru că am o familie acolo, copiii mei mă aşteaptă”, a mai spus ea.
Deşi acordul prevede că Veloso se va întoarce ca prizonieră, preşedintele filipinez Ferdinand Marcos i-ar putea acorda o amânare. În prezent, Veloso este deţinută în principala închisoare pentru femei din Metro Manila.
Veloso a fost arestată în aprilie 2010 pe aeroportul din Yogyakarta.
Ea a declarat că a fost convinsă de fiica unuia dintre naşii săi să călătorească în Indonezia pentru a începe o nouă slujbă ca menajeră.
Ea a susţinut că prietenii bărbaţi ai femeii i-au dat haine noi şi o geantă nouă, despre care nu ştia că avea heroină cusută în ea. Trebuia să fie executată în 2015, însă Benigno Aquino III, care era preşedinte filipinez la acea vreme, a obţinut o amânare de ultim moment după ce femeia suspectată că a recrutat-o a fost arestată şi judecată pentru trafic de persoane. Veloso a fost numită martor al acuzării în acel caz.
Graţierea ei a fost atât de târzie, încât mai multe ziare din Filipine au tipărit primele pagini şi titlurile care relatau că acest lucru s-a întâmplat.
Cazul lui Veloso a atras simpatia publicului din Filipine, care nu prevede pedeapsa cu moartea.
Situaţia ei a fost familiară multora din Filipine, unde este obişnuit ca femeile să scape de sărăcie căutând de lucru în străinătate ca ajutoare domestice.
”Am adus o mulţime de lucruri, cum ar fi chitară, cărţi, tricotaje... chiar şi acest tricou pe care îl port mi-a fost dat de prietenii mei”, a spus ea în timp ce părăsea închisoarea pentru a merge la aeroport.
Transferul ei are loc la doar câteva zile după ce ultimii cinci membri ai infamei reţele de traficanţi de droguri ”Bali Nine” s-au întors acasă, după ce au executat aproape 20 de ani în închisorile indoneziene.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.