O femeie în vârstă de 60 de ani a fost salvată marţi în Myanmar după ce a rămas blocată timp de 91 de ore între dărâmături, în urma cutremurului de vineri, anunţă serviciile de luptă împotriva incendiilor, relatează AFP.
Femeia ”a fost găsită în viaţă” marţi dimineaţa, la Naypyidaw, iar apoi a fost ”salvată cu succes” şi transportată la spital, o oră mai tîrziu, anunţă pe Facebook serviciile birmane de luptă împotriva incendiilor.

Cutremurul de magnitudinea 7,7 a avut loc vineri şi a fost urmat de mai multe replici importante.

El s-a soldat cu cel puţin 2.056 de morţi, potrivit unui ultim bilanţ anunţat luni de către juntă.
Alte cel puţin 3.900 de persoane au fost rănite, iar 270 de persoane au fost date dispărute, potrivit acestui bilanţ provizoriu.
ŞASE ZILE DE DOLIU NAŢIONAL, PÂNĂ DUMINICĂ
Myanmarul a păstrat marţi un moment de reculegere în memoria victimelor cutremurului, care s-a soldat cu peste 2.000 de mortţi, într-o ţară pradă a unui Război Civil.
Sirenele au răsunat în întreaga ţară marţi, la ora locală 12.51 şi două secunde (9.21, ora României), momentul în care a avut loc cutremurul de magnitudinea 7,7, marcând începutul reculegerii.
Postul naţional de televiziune şi-a întrerupt programele şi a difuzat imagini cu steaguri coborâte în bernă în diverse locuri, pe un fundal muzical sobru.
Un doliu naţional urmează să dureze până la 6 aprilie, a anunţat luni junta.
În faţa a ceea ce a mai rămas dintr-un complex de apartamente, la Mandalay, unul dintre cele mai sinistrate locuri în oraş, salvatori s-au aliniat, cu mâinile la spate, în memoria victimelor.
Experţi anticipează mii de morţi în plus faţă de bilanţul de peste 2.000 de morţi anunţat de juntă, deoarece Falia Sagaing, care se află la originea sinistrului, traversează unele dintre cele mai populate regiuni din Myanmar, inclusiv oraşe ca Naypyidaw şi Mandalay, al doilea cel mai important oraş din ţară.
Războiul Civil - care a îngenunchiat infrastructuri vitale şi a fracturat ţara, în care sunt active zeci de grupări armate ale minorităţilor etnice şi opoziţiei polirice - complică colectarea informaţiilor.
Ministerul francez de Externe a anunţat luni moartea unui cuplu de cetăţeni francezi, iar trei cetăţeni chinezi au murit în cutremur, a annţat agenţia oficială chineză de presă Cnina Nouă.
1.000 DE SALVATORI STRĂINI
Peste 1.000 de salvatori străini au sosit în Myanmar în cadrul unei mobilizări internaţionale, pentru a susţine serviciile locale.
Începând de vineri, aproximativ 650 de persoane au fost scoase în viaţă dintre dărâmături, potrivit unei publicaţii birmane.

La aproximativ 1.000 de kilometri distanţă de epicentrul cutremurului, localizat în centrul Myanmarului, salvatori continuau să caute supravieţuitori între dărâmăturile unui bloc turn cu 30 de etaje care s-a rurpat din cauza cutremurului.


Aproximativ 20 de persoane au murit în capitala Thailandei, iar alte zeci erau date în continuare dispărute.
NICIUN BLOCAJ SAU DETUNTĂRI ALE AJUTORULUI, ANUNŢĂ ONU
ONU nu a observat nicio blocare sau deturnare a ajutorului umanitar în cadrul reacţiei împotriva sinistrului în Myanmar, anunţă marţi un reprezentant al ONU.
”Până în prezent am fost în măsură să furnizăm o asistenţă populaţiei”, anunţă coordonatorul umanitar al ONU la Ynagon, Marcoluigi Corsi.
”Distribuirea de diverse articole este în curs şi nu ne-am confruntat cu vreun blocaj până în prezent”, dă el asigurări într-o conferinţă de presă, la Geneva.
”Din câte ştiu eu nu există vreo deturnare a ajutorului”, adaugă el.
Reacţia ONU în urma seismului are loc în ”coordonare” cu toţi actorii de la faţa locului, inclusiv cu ”autorităţile militare” aflate la putere, anunţă el, subliniind că ONU urmează ”principiile umanitare internaţionale ale impartţialităţii şi neutralităţii”.

Emisara Specială a ONU în Myanmar Julie Bishop a cerut luni turor părţilor să înceteze ostilităţile şi să acorde prioritate operaţiunilor de ajutare a civililor.
”Atacurile militare ale juntei trebuie să înceteze. Obstacolele în calea ajutorului trebuie să fie ridicate. Tinerii nu trebuie să se teamă să fie arestaţi sau înrolaţi. Comunitatea internaţională trebuie să ofere un ajutor de urgenţă mai important, Acum”, a cerut marţi pe X Raportorul Special al ONU privind situaţia drepturilor omului în Myanmar Tom Andrews.

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...