Hind Mohammed al-Bolooki, o femeie în vârstă de 43 de ani din Emiratele Arabe Unite (EAU), care şi-a părăsit familia şi se află momentan în detenţie în Macedonia de Nord, cere să poată primi azil în altă ţară în loc să fie deportată înapoi acasă, informează The Guardian.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Al-Bolooki a declarat că a fost închisă într-o cameră din casa sa din Dubai în octombrie 2018 de către membri ai familiei după ce a cerut un divorţ, însă a reuşit să scape şi să părăsească ţara.

Macedonia de Nord i-a respins cererea de azil marţi după ce, conform prietenilor lui Bolooki, EAU au pus presiune pe autorităţile locale.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

Bolooki are la dispoziţie 15 zile pentru a părăsi ţara, însă a fost reţinută la un centru de detenţie pentru imigranţi de pe 7 decembrie fără a şti când va fi eliberată şi cel mai probabil va fi deportată înapoi în EAU după ce va expira timpul.

„Nu ştiu cum să scap de aici”, a afirmat ea într-un mesaj audio.

Într-un videoclip filmat în decembrie în timp ce se ascundea chiar înainte să fie arestată la Skopje, Bolooki a afirmat că familia sa nu îi va aproba cererea de divorţ şi membrii familiei i-au cerut paşaportul pentru că nu pot avea încredere în ea.

„Sunt mamă a patru copii. Nicio mamă nu şi-ar lăsa copiii aşa. Dar a trebuit să îmi las copiii. Nu am avut de ales”, a precizat ea.

Bolooki a scăpat din Dubai după ce a primit permisiunea de a merge la toaletă. Acolo, ea a ieşit pe geam, fără încălţăminte şi s-a ascuns într-un şantier din apropiere timp de două ore pentru ca apoi să ia un taxi până la o cunoştinţă.

Ea deja îşi lăsase paşaportul la o altă cunoştinţă: „Atunci m-a sunat şi m-a rugat să îi cumpăr un bilet către Macedonia de Nord”, a declarat Nenad Dimitrov, un prieten apropiat.

Oficialii din Macedonia de Nord au presat-o pe Bolooki să renunţe la cererea de azil şi să se întoarcă la familia ei, a afirmat Dimitrov.

Bolooki a fost ulterior arestată şi transportată la centrul de detenţie Gazi Baba pe 7 decembrie pe motiv că ar reprezenta o ameninţare la securitatea naţională. Ea nu a putut primi vizitatori sau să aibă acces la un avocat.

Comitetul de la Helsinki, un ONG pentru drepturile omului, a încercat să intervină, fără succes însă, acuzând guvernul Macedoniei de Nord că încalcă drepturile lui Bolooki pentru că o reţin şi îi resping cererea de azil în urma presiunilor Emiratelor Arabe Unite.

„Se pare că acest caz al lui Bolooki a trecut cu o viteză fără precedent prin toate verificările pentru ca autorităţile să închidă cazul şi să o trimită acasă”, a afirmat Uranija Pirovska, directorul comitetului, pentru televiziunea locală.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.