Agnes Callamard, o expertă independentă ONU privind drepturile omului, care investighează asasinarea jurnalistului saudit Jamal Khashoggi, a cerut o investigaţie privind posibilul rol al prinţului saudit Mohammed bin Salman, făcând referire la „dovezi credibile”, informează Associated Press.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Raportul de 101 pagini publicat de Callamard privind asasinarea din octombrie a lui Khashoggi, la consulatul saudit din Istanbul, face apel la organizaţiile ONU şi la secretarul general Antonio Guterres să „ceară” o investigaţie penală.

Callamard a notat că posibilitatea ca prinţul saudit să fie vinovat alături de consilierul său Saud Alqahtani este „o situaţie delicată”.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

„Nu există o concluzie privind vinovăţia. Singura concluzie este că există dovezi credibile care merită investigate mai departe, de o autoritate potrivită”, a afirmat ea.

Ea a scris în raport că „nu există niciun motiv pentru care sancţiuni nu ar trebui aplicate împotriva prinţului şi a bunurilor sale”, notând că în trecut au fost aplicate astfel de sancţiuni asupra unor regimuri înainte să fie stabilită vinovăţia.

Callamard a subliniat însă că autorităţile nu ar trebui să se concentreze pe o singură persoană.

Ea a precizat că s-a concentrat pe identificarea celor care au profitat de poziţia lor de autoritate. În Arabia Saudită, 11 persoane sunt judecate, acestea participând la audieri în mare parte secrete iar cinci dintre ele ar putea fi condamnate la moarte.

Callamard a scris că a obţinut accesul la o înregistrare a asasinatului de pe 2 octombrie. Ea a precizat că a primit informaţii privind „un pachet financiar” oferit copiilor lui Khashoggi „însă este discutabil dacă un astfel de pachet reprezintă o compensaţie, conform dreptului internaţional”.

Callamard a notat şi limitările investigaţiei sale, care a început în ianuarie. Ea nu a primit niciun răspuns după ce a cerut să călătorească în Arabia Saudită şi a primit înregistrări de la consulat care aveau în total doar 45 de minute, în timp ce serviciile secrete din Turcia au făcut referire la şapte ore de înregistrări.

Callamard a identificat, de asemenea, 15 suspecţi. Departamentul de Stat american a numit 16 suspecţi în acest caz. Mulţi membri ai Congresului american l-au criticat pe preşedintele Donald Trump pentru că nu a condamnat Arabia Saudită pentru asasinarea jurnalistului.

Khashoggi, care a colaborat şi cu Washington Post, fiind un critic al guvernului saudit, a fost ucis pe 2 octombrie 2018 în interiorul consulatului saudit de la Istanbul de către o echipă de 15 agenţi trimişi de la Riad. Cadavrul său nu a fost găsit. Arabia Saudită a negat iniţial că ar şti de soarta lui Khashoggi însă ulterior a acuzat agenţii că ar fi acţionat fără aprobarea autorităţilor.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.