Justiţia americană a dispus miercuri să se abandoneze procedurile care-l vizează pe Michael Flynn, un fost consilier al lui Donald Trump care a recunoscut că a minţit poliţia federală (FBI) cu privire la contactele sale cu fostul ambasador rus Serghei Kisliak, relatează AFP.
O Curte federală de Apel a dat dreptate Guvernului republican, care a retras în mai acuzaţiile formulate împotriva generalului Flynn în acest dosar aflat în centrul complexei anchete cu privire la amestecul Rusiei în alegerile prezidenţiale americane din 2016.
Hotărârea respectivă a provocat un val de indignare, iar opoziţia a denunţat un amestec politic.
Judecătorul însărcinat cu dosarul, Emmet Sullivan, a refuzat să închidă imediat dosarul.
El a numit un fost magistrat să studieze motivele Guvernului şi a prevăzut o audiere în vederea dezbaterii acestora.
Curtea de Apel de la Washington i-a ordonat să renunţe.
”Este vorba despre a afla dacă, atunci când Guvernul spune că procedurile nu mai sunt în interesul publicului, un judecător poate prelungi dosarul numind un terţ, încurajând participarea publicului şi anchetând cu privire la motivaţiile Guvernului. În toate punctele sale, Constituţia şi precedentele sunt clare. El nu poate face acest lucru”, potrivit acestei hotărâri.
Michael Flynn a fost primul apropiat al lui Donald Trump anchetat în cadrul anchetei cu privirela opresupusă complicitate între Moscova şi echipa de campanie a miliardarului republican în 2016.
După ce a participat la această campanie electorală, el a purtat discuţii confidenţiale cu fostul ambasador rus la Washington Seghei Kisliak, în decembrie 2016.
Devenit consilier în probleme de securitate naţională, Flynn a fost interogat la 24 ianuarie 2017 de către FBI, însă şi-a ascuns contactele.
El a fost nevoit să demisioneze rapid, după ce l-a minţit pe vicepreşedintele american Mike Pence.
În 2017, Michael Flynn a acceptat să pledeze vinovat de sperjur, însă şi-a schimbat strategia în 2019 şi se declară de atunci victima unei manipulări.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...