Peste 34 de milioane de americani se pregătesc pentru temperaturi extreme, în condiţiile în care o cupolă de căldură coboară spre partea de vest a SUA în această săptămână, relatează BBC şi Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Meteorologii îi avertizează pe locuitorii din California, Nevada, Utah şi Arizona să se pregătească pentru temperaturi de peste 100 de grade Fahrenheit (37,8 grade Celsius) până vineri, din cauza fenomenului meteo.

Spre săptămânii, se aşteaptă ca temperaturile extreme să ajungă în unele părţi din nord-vestul Pacificului.

Evenimente

27 iunie - Maraton Profit News TV - Maraton Made in Romania (ediția a II-a)
30 iulie - Maraton Profit News TV - Inteligența Artificială în Economie

Anul trecut, temperaturi similare au ucis cel puţin 12 persoane în sud-vestul Americii, iar Patrula de Frontieră a SUA din Texas a emis deja un avertisment potrivit căruia patru migranţi care încercau să intre în SUA au murit în weekend din cauza unor afecţiuni cauzate de căldură.

Astfel, milioane de americani, de pe coasta Golfului Texas până în zona Golfului San Francisco din California, au fost avertizaţi marţi să-şi limiteze activităţile în aer liber şi să se hidrateze bine în timpul acestui val de căldură major care vine înainte de instalarea verii astronomice. Temperaturile ridicate din timpul zilei, neobişnuite pentru acest sezon, au fost prognozate să depăşească 37,8 grade Celsius (100 de grade Fahrenheit) în mai multe state până vineri, potrivit Serviciului Naţional de Meteorologie (NWS).

Meteorologii au atribuit căldura excesivă, care vine cu mai mult de două săptămâni înainte de începerea oficială a sezonului de vară, pe 20 iunie, unui front puternic de presiune atmosferică ridicată care staţionează deasupra regiunii şi care se intensifică. Zonele de îngrijorare deosebită pentru temperaturi de trei cifre Fahrenheit includ Valea Centrală din interiorul Californiei şi capitala statului, Sacramento, unde este în vigoare o "avertizare de căldură excesivă".

Mai aproape de coasta Pacificului, o "avertizare de căldură" mai puţin îngrijorătoare era pentru valori uşor mai mici, dar totuşi excesiv de ridicate în zona Golfului.

În zonele de joasă altitudine din sudul Arizonei şi al statului Nevada, meteorologii au avertizat că temperaturile vor urca peste 110 grade F (43,3 C), atingând probabil joi 112 grade F  (44,4 C) în Las Vegas, ceea ce ar deveni cea mai timpurie temperatură de 112 grade F înregistrată vreodată în oraş.

În Phoenix, capitala statului Arizona şi cel mai mare oraş al acestuia, s-ar putea înregistra joi maxime care ar putea ajunge la 115 grade F (46,1 grade Celsius).

NWS a emis, de asemenea, avertizări de căldură pentru sudul Texasului. În unele zone din sudul Texasului, temperaturile au atins marţi 47,2C (117F).

Valul de căldură în ansamblul său, cu temperaturi cu 20-30 de grade peste cele normale, ar urma să atingă miercuri punctul culminant în Valea Centrală din California, înainte de a se extinde în deşertul din sud-vestul ţării în cursul săptămânii, a precizat NWS. "Se aşteaptă ca recorduri de temperatură pe scară largă să fie egalate sau depăşite în mare parte din zonele menţionate mai sus", a precizat acesta.

Joi este de aşteptat să fie cea mai rea zi din această săptămână de căldură excesivă.

Meteorologii şi oficialii locali au îndemnat locuitorii să rămână în spaţii interioare cu aer condiţionat, în special în cele mai fierbinţi momente ale zilei, să bea multe lichide şi să verifice starea vecinilor şi a rudelor în timpul valului de căldură.

"Căldura extremă este o consecinţă invizibilă, dar periculoasă a schimbărilor climatice, iar lucrătorii în aer liber din California, persoanele în vârstă şi copii sunt deosebit de vulnerabili", a declarat Agenţia pentru Protecţia Mediului din California într-o postare pe reţelele sociale.

Locuitorii din zona Golfului California, care sperau să scape de căldura refugiindu-se pe plajele locale, au fost avertizaţi că se aşteaptă s-ar putea forma valuri uriaşe pe coastă, cu o înălţime de până la 4,5 metri. Înotătorii neexperimentaţi au fost sfătuiţi să nu intre în apă, iar cei care merg pe plajă ar trebui să fie atenţi la valurile de tip sneaker, care pot trage brusc oamenii în ocean.
 
Acest nou val de căldură urmează verii sufocante de anul trecut, în timpul căreia Phoenix a înregistrat 31 de zile consecutive cu temperaturi de 43,3C (110F).

Condiţiile sunt văzute ca un preludiu al unor temperaturi mai ridicate decât cele normale, care vor deveni probabil un eveniment obişnuit în următoarele trei luni în multe regiuni, potrivit NWS.

Pe lângă riscurile prezentate pentru sănătatea umană, căldura extremă pune la grea încercare reţelele electrice. În luna mai, North American Electric Reliability Corp, care stabileşte standardele de fiabilitate energetică pentru SUA şi Canada, a declarat că zone mari din Statele Unite rămân expuse riscului de a înregistra deficite de aprovizionare din cauza cererii mari de aer condiţionat pe timp de vară.

Perspectivele de vreme caldă ar putea însemna, de asemenea, mai multe incendii de vegetaţie în California în această vară, deoarece condiţiile aride şi vântul alimentează flăcările. În weekend, un incendiu de vegetaţie care s-a întins pe 5.665 de hectare (14.000 de acri), numit Corral Fire, a fost izolat în proporţie de 75%, după ce a forţat mii de locuitori să se evacueze, la est de San Francisco.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.