Dosarul atentatului de la Lockerbie, soldat cu 270 de morţi în 1988 şi în care a fost condamnată, în urmă cu peste opt ani, o singură persoană, a intrat într-o nouă etapă decisivă către o posibilă reabilitare postumă a condamnatului Abdelbaset Ali Mohamed Al Megrahi, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Comisia Scoţiană de Revizuire a Condamnărilor Penale (SRRC) a decis, în urma sesizării familiei libainului, să sesizeze Înalta Curte de Justiţie de la Edinburgh, a anunţat ea miercuri într-un comunicat.

Înalta Curte urmează să decidă dacă dispune sau nu un proces în revizuire în vederea stabilirii faptului dacă Ali Mohmed Al Megrahi, care şi-a clamat mereu nevinovăţia, a fost victima unei ”erori judiciare”, a anunţat directorul general al SRRC Gerard Sinclair, citat într-un comunicat.

Megrahi, un agent al serviciilor libiene de informaţii, a fost condamnat în 2001 la închisoare pe viaţă, din care minimum 27 de ani cu executarea, cu privire la atentatul cu bombă vizând un Boeing 747 aparţinând companiei americane Pan Am.

Aeronava, care efectua o legătură Londra-New York, a explodat la 21 decembrie 1988 deasupra Lockerbie, omorând cei 243 de pasageri, 16 membri ai echipajului şi 11 locuitori din satul scoţain.

Acesta este cel mai sângeros atentat comis pe teritoriul britanic.

Explozia în zbor a avionului a fost provocată de o bombă ascunsă într-un bagaj înregistrat, în cală.

Un prim apel al lui Abdelbaset Ali Mohamed al-Megrahi a fost respins în 2002. SCCRC, sesizată prima oară, a estimat în 2007 că ar trebui să beneficieze de un nou recurs, însă condamnatul a renunţat în 2009.

Abdelbaset Ali Mohamed al-Megrahi a fost eliberat în 2009 din motive medicale şi a murit în 2012, la vârsta de 60 de ani, în ţara sa, unde a fost primit ca un erou.

ELEMENTE ”SOLIDE”

Regimul lui Muammar al-Gaddafi şi-a recunoscut în mod oficial responsabilitatea în atentat şi a plătit 2,7 miliarde de dolari despăgubiri familiilor victimelor.

În decizia de miercuri, Comisia a reţinut două plângeri. Pe de o parte un ”verdict nerezonabil”, întrucât Comisia a subliniat slăbiciunea probelor prezentate în vederea reţinerii vinovăţiei lui al-Megrahi.

Pe de altă parte, ea a apreciat că acuzarea ar fi trebuit să furnizeze apărării o mărturie şi un raport al poliţiei - elemente care au privat-o ”de o şansă veritabilă de achitare”, a precizat SRRC.

Comisia şi-a exprimat regretul faţă de tăcerea acuzării, în timpul procesuui, cu privire la recompensa plătită de către autorităţile americane unui marto-cheie, proprietarul magazinului în care au fost cumpărate obiecte care se aflau în valiză. Acest lucru îi susţine concluzia potrivit căreia al-Megrahi  a fost ”privat de un proces echitabil”, a precizat ea.

Într-o conferinţă de presă la Glasgow, avocatul familiei al-Megrahi, Aamer Anwar, a apreciat că dispune de elemente ”solide” în vederea unui proces în revizuire. În cazul în care justiţia hotărăşte să dispună o astfel de examinare, primele audieri cu privire la procedură urmează să aibă loc până la sfârşitul anului, iar audieri pe fondul dosarului anul viitor.

El a amintiti că Iranul a fost desemnat de mult timp ca responsabil de atentat şi că al-Megrahi a fost condamnat eronat.

Însă Iranul a dezminţit acuzaţiile potrivit cărora ar decis atentatul şi a finanţat o grupare armată palestiniană, ca represalii faţă de moartea a 290 de pasageri ai unui avion aparţinând companiei iraniene Iran Air, doborât de Marina americană (US Navy) cu cinci luni mai înainte deasupra Golfului Persic.

Acest Airbus al companiei naţionale Iran Air a fost doborât la puţin timp după ce a decolat, cu două rachete trase de o navă americană de război, al cărei echipaj a afirmat că a luat avionul de linie iranian drept un avion de vânătoare iranian cu intenţii ostile.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.