Coabitarea între evrei şi arabi prevala în oraşul israelian Lod, însă săptămâna aceasta totul s-a făcut ţăndări - o singagogă a fost incendiată, maşini au fostrăsturnate şi incendiate, iar restimentele cresc, relatează AFP.
Luni seara, în timp ce Hamasul şi Jihadul Islamic umpleau din Fâşia Gaza cerul Israelului cu sute de proiectile, iar mii de palestinieni manifestau în Cisiordania şi la Ierusalimul de Est, oraşele ”mixte” israeliene înregistrau un acces de violenţe.
La Lod, un oraş industrial, populat 40% de arabi, cu rânduri de imobile cu grulaj la geam şi aparate de climatizare, tensiunea a crescut între tineri arabi şi grupuri de evrei extremişti.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
Moussa Hassouna, un bărbat israelian în vârstă de 32 de ani, căsătorit şi cu copii, a fost ucis prin împuşcare în ciocniri. Imagini puse în circulaţie pe reţele de socializare sugerează că evrei naţionalişti înarmaţi care se aflau într-o clădire din apropiere l-ar fi ucis.
Marţi seara, la funeraliile tânărului, situaţia a degenerat, iar o coloană de maşini a fost incendiată, s-a aruncat cu pietre şi cu cocteiluri Molotov, ceea ce l-a determinat pe premierul israelian în exerciţiu Benjamin Netanyahu să declare ”stare de urgenţă”, în timp ce Israelul se afla sub o ploaie de proiectile trase din Fâşia Gaza şi unde efectua atacuri aeriene ca represalii.
”MI-E FRICĂ”
Pe asfaltul plin de cioburi, lângă un bloc turn de locuinţe urât, o mică sinagogă a fost incendiată. Pietre acoperă solul, însă cărţile sfinte au fost salvate de către credincioşi.
Preşedintele israelian Reuven Rivlin, care sărbătorea în urmă cu câteba săptămâni un iftar - dezlegare în postul Ramadanului - împreună cu demnitarii săi arabi, a denunţatun ”pogrom” comis de către o ”mulţime arabă însetată de sânge”.
Lângă sinagogă, Yoel Frankenburg, în vârstă de 34 de ani, declară furios că ”arabii ne omoară! Şi de ce? (...) Habar nu am (...). De 12 ani trăiesc aici, iar în mare parte a timpului în bună vecinătate”.
”Ei m-au atacat, au dat cu pietre în mine (...). Mi-am trimis (cei cinci) copii afară din oraş”, la bunici, ”pentru că mi-e frică”, tună el, adăugând că mai multe familii evreieşti din cartier ascund puşti pentru a se apără, pentru că ”poliţia nu face nimic”.
În faţa sinagogii, tomul urcă. Arabi şi evrei veniţi să se roage în sinagoga cu acoperişul spart sau să adune pietre se ceartă pe tema tensiunilor bruşte.
De fapt nu aşa de bruşte. Oala cu aburi reţine de mult timp aburii, spun arabii, descendenţi ai palestinienilor rămaşi pe pământul lor la înfiinţarea Israelului, care se declară frecvent victime ale discriminării.
Unii numesc familii ca a lui Yoel ”mustawtinin”. Colonişti. Acest cuvânt este folosit cu privire la israelieni care trăiesc în Cisiordania şi în Ierusalimul de Est, teritorii palestiniene ocupate în mod ilegal de Israel împotriva dreptului internaţional.
Însă Lodul nu este un teritoriu palestinian, ci se află în apropiere de aeroportul Ben Gourion, lângă Tel Aviv.
”Lucrurile au început să se schimbe cam acum zece ani, când grupări extremiste au început să se implanteze în cartier”, tună Wael Abo Sharkh, un locuitor arab.
RĂZBOI DEMOGRAFIC
”Iar aşa cum învăţăm la chimie, fiecare acţiune cauzează o reacţie”, adaugă el, pentru a explica revoltele tinerilor arabi, care se opun venirii unor noi locuitori.
La fel ca Wael, mulţi arabi israelieni de la Lod acuză primăria de faptul că facilitează implantarea unor grupuri evreieşti conservatoare sau ”extremiste”, cu scopul de a schimba demografia oraşului.
”Noi ne-am trăit toată viaţa împreunăcu evrei şi avem relaţii bune cu ei”, declară Abd al-Naqib, un colos în vârstă de 29 de ani, care salută clineţi cu kippa în faţa unui magazin.
”Problema sunt aceşti «mustawtinin» care vin să se implanteze. Scopul este oprimarea arabilor şi expulzarea lor, nu contează unde, pentru ca Lodul să devină un oraş israelian”, acuză el.
Mai departe, în faţa tribunalului local, 100 de israelieni manifstează în susţinerea celor trei evrei arestaţi cu privire la rolul pe care l-ar fi jucat în uciderea lui Hassouna.
Lat în spate, ras în cap şi cu o armă semiautomată în bandulieră, Meir Layosh vorbeşte mulţimii în timp ce leagănă un bebeluş în cărucior.
”Noi nu suntem violenţi (...), dar trebuie să ne apărărm de terorişti şi antisemiţi, Aceşti oameni nu ne vor aici, dar eu am un mesaj pentru ei: vom rămâne”, spune el.
În noaptea de miercuri spre joi, în pofida unei interdicţii de circulaţie pe timpul nopţii decretat de către autorităţi, cel puţin două persoane au fost rănite prin împuşcare, potrivit poliţiei.
Lodul s-a încins din nou. La fel ca multe alte oraşe ”mixte” din Israel.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.