O aderare a Finlandei la NATO nu va ”împotriva cuiva”, subliniază preşedintele finlandez Sauli Niinistö, în contextul în care Moscova a avertizat Helsinki cu privire la ”consecnţe” în care îşi depune candidatura în vederea unei aderări la Alianţa Nord-Atlantică, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

”Aderarea la NATO nu va fi împotriva cuiva”, a declarat preşedintele finlandez Sauli Niinistö la o cereminie de semnare a unui acord de apărare reciprocă de asistenţă reciprocă cu Regatul Unit, la Helsinki.

”Acesta nu este un joc cu sumă nulă. Dacă Finlanda îşi creşte securitatea, asta nu este în detrimentul altcuiva”, a subliniat el într-o conferinţă de presă comună cu premierul britanic Boris Johnson.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

Şeful statului finlandez a îndemnat totodată Moscova să se considere responsabilă de o eventuală aderare a Finlandei la NATO.

”Dacă noi aderăm (la NATO), răspunsul meu Rusiei ar fi «voi aţi făcut asta, priviţi-vă în oglindă»”, a declarat el.

Sauli Niinistö urmează să-şi prezinte joi, în mod oficial, poziţia ”personală” cu privire la o aderare la NATO, iar în următoarele zile este aşteptată o anunţare a candidaturii, împreună cu Suedia.

”NATO este o alianţă defensivă”, a declarat, la rândul său, Boris Johnson.

Într-o conferinţă de presă comună, la Helsinki, cei doi au semnat o declaraţie de asistenţă reciprocă între Finlanda şi Regatul Unit, în caz de război.

Aceste asigurări - identice unui text semnat de către Boris Johnson în Suedia, anterior - urmează să servească în perioada de după depunerea candidaturii şi până la aderarea la NATO, având în vedere că de apărarea Alianţei se bucură doar statele membre.

Întrebat cu privire la riscul ca o candidatură la NATO să fie percepută drept o provocare de către Moscova, preşedintele finlandez a răspuns că Rusia este cea care a schimbat situaţia la sfârşitul lui 2021.

”Ei (ruşii) au cerut ca Finlanda şi Suedia să nu intre în NATO. Au cerut ca NATO să nu primească membri în plus”, a subliniat Sauli Niinistö. 

”Spunând acest lucru, Rusia a spus de fapt că noi nu mai alegem liber. Iar aceasta este o schimbare enormă”, a pledat el.

”Acest lucru ne-a făcut să reflectăm, iar ceea ce s-a întâmplat la 24 februarie şi războiul uriaş pe care-l poartă Rusia în Ucraina, acest lucru a schimbat situaţia: Ei (ruşii) sunt pregătiţi să atace o ţară vecină”, a declarat Sauli Niinistö.

Finlanda, care are o frontieră comună cu Rusia de aproape 1.300 de kilometri, a rămas în afara NATO după Războiul Rece, dar a devenit o parteneră a Alianţei Nord-Atlantice.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.