O activistă împotriva Războiului rus în Ucraina, Daria Trepova, în vârstă de 26 de ani, a fost reţinută de către anchetatori ruşi, în cadrul căutării asasinilor unui blogger militar rus, Vladlen Tatarski, ucis duminică într-o cafenea la Sankt Petersburg, relatează BBC News.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Numele lui Daria Trepova a fost introdus pe o listă a suspecţilor a Ministerului rus de Interne, iar arestarea acesteia a fost confirmată de către Comitetul rus de anchetă.

Presa rusă scrie că Tatarski a primit o statuetă înainte de explozie în care, potrivit unor speculaţii, ar fi fost ascuns un dispozitiv exploziv.

Zeci de persoane au fost rănite în explozie.

Înregistări video postate pe reţele de socializare au surprins explozia şi oameni răniţi pe stradă.

Autorităţile ruse au anunţat că anchetează un ”omor foarte mediatizat” în centrul celui de-al doilea cel mai important oraş rusesc.

Presa rusă scrie că Trepova a fost arestată, în trecut, la manifestaţii împotriva Războiului rus în Ucraina.

Cafeneaua ”Street Food Bar No 1”, situată lângă râul Neva i-a aparţinut lui Evgheni Progojin, şeful grupului paramilitar rus Wagner, care luptă în Bătălia de la bahmut, în estul Ucrainei.

Prigojin i-a adus un omagiu lui Tatarski, într-o înregistrare video despre care spune că este înregistrată în Primăria Bahmut, în care agită un steag pe care spune că scrie ”În memoria lui Vladlen Tatarski”.

Tatarski, un susţinător vocal al Războiului rus în Ucraina, nu era un oficial sau un ofiţer rus.

El era un blogger cunoscut, cu peste o jumătate de milion de abonaţi şi, la fel ca Prigojin, avea un trecut de infractor.

El făcea parte din comunitatea bloggerilor militari în favoarea Kremlinului şi a devenit relativ cunoscut după invazia Ucrainei de către Rusia în februarrie 2022.

Tatarski a criticat autorităţile ruse, a atacat armata rusă şi pe preşedintele Vladimir Putin din cauza înfrângerilor de pe teren.

Bloggerii militari furnizează informaţii despre război într-o Rusie în care nu există informaţii acurate despre conflict din surse oficiale.

Informaţiile furnizate de armata rusă, televiziunile controlate de Kremlin şi oficiali de stat sunt criticate drept incorecte.

Săptămâna trecută, mai multe surse oficiale ruse au postat înregistrări video în care afirmau că trupe ucrainene hărţuiesc civili.

Analişti din Occident au demonctrat, folosit informaţii din surse deschise că era vorba despre o înscenare.

Unii bloggeri în favoarea Kremlinului au respins aceste înregistrări video drept falsuri grosolane.

Majoritatea materialelor bloggerilor proruşi este de de asemenea falsă.

Autorii asasinării lui Tatarski sunt necunoscuţi, însă asasinatul aminteşte asasinarea lui Daria Dughina, o susţinătoare vocală a războiului rus, fiica unui ultranaţionalist. Ea a fost asasinată în august, într-un atentat cu maşină-capcană.

Oficiali ruşi au acuzat deja Ucraina de explozie.

Un comsilier al preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski, Mihailo Posdoliak, a pus explozia pe seama unui ”lupte politice interne”.

”Păienjenii se mănâncă unul pe altul într-un bocan”, a scris pe Twitter Podiliak.

Ucrainenii au comis în ultimele luni atacuri cu drone şi explozivi adânc în Rusia. Ei le recunosc adesea, însă oferă unele indicii.

Explozia din Sankt Petersburg ar putea avea legături cu lupte politice interne din Rusia, cum sugerează Kievul.

În prezent, în Rusia există mulţi oameni furioşi şi înarmaţi, comentează BBC.

Cum armata rusă a rămas fără militari, condamnaţi au fost scoşi din puşcărie, au fost înarmaţi şi trimişi pe front.

Moscova a efectuat campanii de recrutare la scară mare şi a recrutat 300.000 de bărbaţi în cadrul unei ”mobilizări parţiale”.

Ziarul Kommersant scria recent că numărul crimelor comise în Rusia în 2022 a crescut pentru prima oară în ultimii 20 de ani.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.