Jurnaliştii New York Times au publicat duminică un document care demostrează că republicanul Donald Trump a raportat în declaraţia sa de avere din 1995 o pierdere uriaşă de până la 916 milioane de dolari, iar o deducere fiscală atât de substanţială i-ar fi permis miliardarului conservator să evite din punct de vedere legal plata taxelor federale pe venit pentru următorii 18 ani, adică până în 2013.
Declaraţia de avere a miliardarului din urmă cu 21 de ani nu a fost niciodată făcută publică, tocmai pentru că demostrează deducerea fiscală extraordinară de care a profitat prezidenţialul republican pentru dezastrul financiar provocat la începutul anilor '90 prin proasta gestionare a celor trei cazinouri din Atlantic City, precum şi încercarea eşuată de a-şi deschide o linie aeriană şi achiziţionarea într-un moment prost a complexului Plaza Hotel din Manhattan.
Documentele obţinute de publicaţia americană au fost analizate de experţi, care au concluzionat că legislaţia taxelor este în special avantajoasă pentru cetăţenii bogaţi, iar pierderea a 916 milioane de dolari în 1995 i-ar fi putut permite republicanului să anuleze plata unor taxe pe venit echivalente pentru o perioadă de 18 ani.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
Deşi venitul miliardarului republican supus taxelor în anii următori este necunoscut, o pierdere de 916 milioane de dolari în urmă cu 21 de ani înseamnă că prezidenţiabilul ar fi putut să evite plata a 50 de milioane de dolari în taxe până în 2013.
Pierderea masivă ar fi eliminat plata taxelor federale pe venit pentru sumele uriaşe câştigate de miliardar pentru fiecare episod din emisiunea reality-show ”The Apprentice” (50.000 până la 100.000 de dolari), precum şi pentru salariul de 45 de milioane de dolari pe care l-a primit între 1995 şi 2009 pentru poziţia sa de director executiv a unei companii tranzacţionate public, pe care a creat-o cu scopul de a menţine controlul asupra celor trei cazinouri falimentare din Atlantic City. În schimb, investitorii în compania republicanului şi-au văzut acţiunile cum sar de la 17 cenţi la 35,50 dolari, iar zeci de contractori nu au fost plătiţi niciodată pentru munca depusă la cazinourile lui Trump.
”El a avut un avantaj enorm din acest dezastru financiar. Realizezi că poţi să căştigi un venit de 916 milioane de dolari fără să plăteşti un ban în taxe?”, a susţinut expertul Jose Rosenfeld, care este asistent universitar la Institutul Schack pentru Imobiliare de la Universitatea New York.
Donald Trump a refuzat să comenteze cu privire la publicarea documentelor, în vreme ce campania republicanului a publicat o declaraţie prin care nici nu este confirmată, nici nu este infirmată pierderea de 916 milioane de dolari.
”Trump este un om de afaceri extrem de talentat, care are o responsabilitate pentru ca afacerea, familia şi angajaţii să nu plătească mai multe taxe decât este obligatoriu din punct de vedere legal. Acestea fiind zise, candidatul a plătit sute de milioane de dolari în taxe de proprietate, de vânzări, în accize, precum şi în taxe imobiliare, taxe locale, taxe statale, taxe federale şi taxele angajaţilor”, se arată în comunicatul publicat de campania republicanului.
De asemenea, comunicatul susţine că prezidenţiabilul republican cunoaşte codul fiscal mai bine decât orice alt candidat şi ştie exact cum această legislaţie poate să fie reparată.
În schimb, un avocat al miliardarului a trimis un e-mail jurnaliştilor de la New York Times, în care a susţinut că publicarea documentelor este ilegală pentru că Donald Trump nu a autorizat personal publicarea unei declaraţii de avere. Avocatul i-a ameninţat pe jurnalişti cu iniţierea unei acţiuni legale.
Donald Trump a refuzat vehement să respecte tradiţia campaniilor electrorale prin publicarea declaraţiei sale de avere, iar acesta a devenit unul dintre cele mai importante subiecte ale acestei campanii, iar majoritatea alegătorilor americani crede că prezidenţiabilul republican ar trebui să publice imediat documentele. Însă, Trump a refuzat să publice declaraţia sa de avere, susţinând în schimb că este subiectul unei anchete a serviciului pentru recuperarea taxelor.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.