Jurnaliştii New York Times susţin că preşedintele Donald Trump ar urma să-l păstreze pe James Comey la conducerea Biroului Federal de Investigaţii (FBI), în ciuda faptului că este vizat de o anchetă lansată de Inspectoratul General al Departamentului de Justiţie, care pune sub semnul întrebării deciziile luate de directorul FBI în investigaţia serverului privat de e-mail al democratei Hillary Clinton.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

James Comey deja i-a anunţat pe agenţii de rang înalt că a fost rugat să rămână la conducerea FBI chiar de preşedintele Donald Trump.

Decizia de a-l păstra în poziţie pe James Comey l-ar scuti pe miliardarul republican de o bătălie grea pentru confirmarea unui nou director al Biroului Federal de Investigaţii, după ce o parte din demnitarii propuşi de preşedintele republican au întâmpinat dificultăţi şi întrebări dure în timpul audierilor din Senat.

Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

De asemenea, directorul agenţiei ar urma să rămână la conducerea anchetei FBI cu privire la legăturile suspecte dintre mai mulţi consilieri ai preşedintelui american şi Kremlin.

Totuşi, decizia este cel puţin surprinzătoare având în vedere că miliardarul republican a criticat dur în timpul campaniei electorale Biroul Federal de Investigaţii şi Departamentul de Justiţie pentru că nu au inculpat-o pe Hillary Clinton. După victoria în alegerile prezidenţiale, acesta a precizat că nu s-a decis dacă îl va demiste sau nu pe Comey.

Legea federală arată că directorul agenţiei este numit pentru un mandat de zece ani, pentru a se suprapune mai multor administraţii ca urmare a scandalului Watergate. Totuşi, preşedintele are puterea de a-l demite pe James Comey, care a fost numit în 2013 de către administraţia Barack Obama.

Inspectoratul General al Departamentului de Justiţie (DOJ) a lansat la începutul luniin o investigaţie pentru a examina dacă agenţii FBI au urmat procedurile adecvate în timpul anchetei cu privire la serverul privat de e-mail al lui Hillary Clinton. 

Decizia DOJ vine după ce democraţii s-au plâns că decizia controversată a directorului FBI, James Comey, de a redeschide ancheta deşi nu avea dovezi suficiente în acest sens ar fi costat-o pe Hillary Clinton victoria în cursa pentru Casa Albă.

Investigaţia Inspectoratului General al DOJ se va concentra pe deciziile luate înainte de comunicarea publică a unor detalii din ancheta Clinton de către directorul FBI, James Comey. De asemenea, anchetatorii vor încerca să stabilească dacă aceste decizii s-au bazat pe ”consideraţii nepotrivite”.

Deşi FBI a decis să nu recomande acuzaţii penale împotriva prezidenţiabilei democrate, Comey a generat anumite suspiciuni care au diminuat încrederea alegătorilor în Hillary Clinton. Directorul FBI a declarat public că democrata a administrat într-un mod impropriu serverul privat de e-mail.

James Comey a anunţat de două ori într-un an deschiderea unor anchete în cazul serverului privat de e-mail, ambele fiind înschise fără formularea unor acuzaţii împotriva lui Hillary Clinton.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.