Numărul doi de la Departamentul american al Justiţiei a discutat în 2017 despre posibilitatea îndepărtării lui Donald Trump de la putere, în baza unei dispoziţii a Constituţiei, a confirmat un fost oficial de la FBI într-un interviu difuzat duminică, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

În urma acestor dezvăluiri, un influent senator republican, Lindsey Graham a apreciat că este necesar ca Congresul să ancheteze pentru a stabili dacă a existat într-adevăr ”o tentativă de lovitură de stat administrativă”.

Andrew McCabe, care a asigurat interimatul la conducerea poliţiei federale (FBI) după destituirea lui James Comey de către Trump, în mai 2017, a declarat pentru postul CBS că adjunctul secretarului Justiţiei Rod Rosenstein "era, la momentul acela, foarte îngrijorat cu privire la preşedinte, de capacitatea acestuia, de intenţiile sale”.

Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

Andrew McCabe a adăugat că era el însuşi ”foarte îngrijorat” de viitorul delicatei anchete cu privire la suspiciuni de complicitate între Moscova şi echipa de campanie a lui Donald Trump în 2016.

În acest cadru, au avut loc ”discuţii despre al 25-lea Amendament” al Constituţiei, care autorizează vicepreşedintele şi o majoritate a Cabinetului să-l decare pe preşedinte ”inapt” să-şi asigure funcţia, a continuat Andrew McCabe.

Rod Rosenstein, care viza ancheta rusă, ”a ridicat pur şi simplu acest punct şi a discutat cu mine despre el, întrebându-se câţi membri ai Cabinetului ar fi în măsură să susţină un asemenea efort”, a spus el.

Era vorba despre ”a număra voturile, voturile posibile”, a adăugat Andrew McCabe, destituit din FBI, la rândul său, în martie 2018, în mod oficial din cauză că a organizat divulgări de informaţii în presă.

În septembrie, mai multe publicaţii au dezvăluit aceste discuţii - însă aceasta este prima confirmare a unuia dintre participanţi.

Rod Rosenstein a dezminţit că a vrut să-l îndepărteze pe preşedinte. Serviciile sale au sugerat că poate că o glumă a fost înţeleasă prost.

Joi, când s-au difuzat primele fragmente din acest interviu, preşedintele Trump a contraatacat pe Twitter.

”Şeful interimar al FBI dezonorat Andrew McCabe pretinde că este un «mic înger sărac», în timp ce a jucat un rol important în (...) farsa rusă”, a scrie locatarul Casei Albe.

Duminică, unul dintre apropiaţii săi, republicanul Lindsey Graham, preşedintele Comisiei Judiciare din cadrul Senatului, a promis să se folosească de puterile de a ancheta pe care le are pentru a afla ”cine spune adevărul”.

”Vom descoperi ce s-a întâmplat, iar singurul mijloc este să convocăm oamenii pentru ca să fie audiaţi sub jurământ”, a declarat el la CBS, punând la îndoială cuvântul lui Andrew McCabe, acuzat că a avut ”gânduri politice ascunse”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.