Noul prim-ministru al Armeniei, Nikol Pashinyan, care a preluat puterea săptămâna trecută zeci de mii de oameni au protestat în stradă, i-a transmis lui Vladimir Putin că îşi doreşte legături politice şi militare mai apropiate cu Rusia, scrie Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Întâlnirea dintre Nikol Pashinyan şi Vladimir Putin a avut loc la Soci.

Pashinyan i-a comunicat lui Putin că doreşte ca Armenia şi Rusia să rămână aliate. De asemenea, prim-ministrul armean a reiterat dorinţa Armeniei de a cumpăra mai multe arme din Rusia şi de a forma legături politice şi de schimb mai puternice.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

"Avem lucruri de discutat, dar sunt şi anumite lucruri care nu necesită nicio discuţie. Aceasta este relaţia strategică a alianţei dintre Armenia şi Rusia (...) Vă pot asigura că în Armenia nimeni nu pune la îndoială importanţa strategică a relaţiilor Armenia-Rusia”, a afirmat Pashinyan.

De asemenea, Pashinyan a declarat că doreşte o nouă energie în dezvoltarea legăturilor deja strânse cu Rusia şi i-a mulţumit lui Putin pentru modul în care a gestionat protestele stradale din Armenia.

Rusia nu a intervenit militar, însă a fost în contact permanent cu politicienii armeni în timpul protestelor.

"Apreciem poziţia echilibrată adoptată de Rusia în timpul crizei noastre interne. Cred că a fost o poziţie foarte constructivă”, a adăugat Pashinyan.

Putin i-a transmis lui Pashinyan că Rusia consideră Armenia ca fiind unul dintre aliaţii săi cei mai apropiaţi din regiune şi că doreşte legături mai apropiate între cele două ţări.

"Vreau să vă urez succes în poziţia dumneavoastră ca şef al guvernului. Sper ca relaţiile noastre să se dezvolte la fel de bine ca până acum”, a afirmat Putin.

În 8 mai, Parlamentul armean l-a ales pe liderul opoziţiei Nikol Pashinyan drept premier, punând astfel capăt crizei politice din ţara răscolită de proteste masive stradale. Pashinyan, fost jurnalist în vârstă de 42 de ani, a condus protestele care au lansat Armenia în criză şi care au dus la demisia premierului Serj Sargsyan, la şase zile de la alegerea în funcţie. Unii analişti s-au întrebat dacă Armenia, un fost stat sovietic, va rămâne un aliat apropiat al Rusiei sub conducerea sa. Armenia, ţară în care Rusia are o bază militară, este un client important al Rusiei pentru vânzarea de arme.

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.