Reformatorul Massoud Pezeshkian, în vârstă de 69 de ani, care a fost ales sâmbătă preşedinte al republicii islamice Iran, pledează în favoarea unui Iran mai tolerant pe plan social şi mai deschis Occidentului, relatează AFP.
Clasat pe primul loc în primul tur al alegerilor prezidenţiale, la 28 iunie, Pezeshkian a obţinut peste 16 milioane de voturi, vineri, în timp ce adversarul său, ultraconservatorul Said Jalili, a obţinut 13 milioane, potrivit primelor rezultate oficiale.
”Drumul din faţa noastră este dificil, nu va fi uşor decât cu colaborarea voatră, empatie şi încredere. Vă întind mâna”, a declarat după victorie Pezeshkian.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
Marţi, el a declarat că întinde ”mâna prieteniei tuturor”.
Nimeni nu ar fi pariat pe acest deputat din Tabriz (nord-vest), atunci când i-a fost validată candidatura de către Consiliul Gardienilor, alături de alţi cinci candidaţi, toţi conservatori, în aceste alegeri prezidenţiale anticipate din cauza morţii accidentale a fostului preşedinte Ebrahim Raisi.
Massoud Pezeshkian nu este, într-adevăr, una dintre figurile de prim-plan ale taberei reformatoare şi moderate, care şi-au pierdut în mod clar influenţa în faţa conservatorilor în ultimii ani.
”DOCTORUL”
Însă acest bărbat foarte pios, pe care mulţi iranieni îl numesc ”doctorul”, a reuşit să obţină susţinerea unor foşti preşedinţi, refotmatorul Mohammad Khatami şi moderatul Hassan Rohani, dar şi al fostului ministru de Externe Javad Zarif, arhitectul Acordului de la Viena din 2015 în dosarul nuclear iranian cu marile puteri.
În campanie, Massoud Pezeshkian a cultivat o anumită umilinţă, atât ca apariţie, purtând o haină simplă, cât şi în discurs, golit de înflorituri şi de promisiuni puternice.
Un tată de familie, care a crescut singur trei copii după moartea soţiei sale şi a unui copil într-un accident de maşină în 1993, el se prezintă ca fiind ”vocea celor fără voce”.
El a promis să acţioneze în vederea unei îmbunătăţiri a condiţiilor de viaţă a celor mai defavorizaţi.
Acest chirurg are o experienţă guvernamentală limitată, care se rezumă la un post de ministru al Sănătăţăii în perioada 2001-2005 în Guvernul reformator al lui Mohammad Khatami.
Începând din 2008, el reprezintă Tabriz în Parlament şi s-a făcut cunoscut prin ciritici faţă de putere, în timpul vastei contestări declanşate de moartea în detenţie a lui Mahsa Amini, în septemrbie 2022.
Această tânără kurdă a fost arestată de Poliţia Moravurilor, care o acuza de faptul că a încălcat codul vestimentar strict impus femeilor.
Pezeshkian s-a ridicat împotriva lipsei de transperanţă a autorităţilor în acest dosar.
Născut la 29 septemrbie 1954 la Mahabad, un oraş din provincia Azerbaidjanul de Vest, el vorbeşte azeră şi kurdă.
Originile sale îl împing să apere minorităţile.
În campania electorală, el a îndemnat la o încălzire a relaţiilor Iranului cu ţările din Occident, cu Statele Unite în frunte, în vederea obţinerii ridicării sancţiunilor care afectează dur economia ţării sale.
”NICI ANTI-VEST, NICI ANTI-EST”
”Noi nu vom fi nici ani-vest, nici anti-est”, a declarat el, exprimându-şi dorinţa ca Iranul să iasă din ”izolarea” sa.
El a promis să negocieze în mod direct cu Washingtonul în vederea relansării unor negocieri în dosarul nuclear iranian, aflate într-un punct mort după retragerea Statelor Unite din acord de către Donald Trump în 2018.
”Dacă reuşim să obţinem ridicarea sancţiunilor americane, oamenii vor avea o viaţă mai confrotabilă”, a declarat el.
Pe plan intern, el denunţă recursul la forţă al poliţiei în aplicarea obligaţiei purtării vălului de către femei.
”Ne opunem oricărui comportament violent şi inunam (...), mai ales faţă de surorile şi fiicele noastre, şi nu vom permite ca asemenea acte să se prodcă”, a declarat el.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...