Şeful noului Guvern polonez proeuropean Donald Tusk a transmis marţi, în discursul de politică generală, mai multe mesaje prin care semnalează întoarcerea Poloniei pe scena europeană, susţinerea Ucrainei în război şi voinţa reconstruirii unei comunităţi naţionale profund divizată, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Camera inferioară a Parlamentului, controlată de către alianţa sa multipartită, urma să acorde un vot de încredere Guvernului lui Donald Tusk, care să pună capăt celor opt ani de putere naţionalistă şi populistă.

În discursul pe care l-a susţinut în faţa deputaţilor, Tusk a îndemnat lumea la ”o mobilizare totală” în favoarea Ucrainei împotriva ofensivei ruse şi a dat asigurări că va acţiona ”în mod eficient în favoarea Kievului”.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

”În câteva zeci de ore mă voi duce la Bruxelles (la un summit european) cu speranţa (...) de a ne convinge aliaţii tradiţionali să fie fără echivoc în favoarea libertăţii, valorilor republicane şi apărării Ucrainei împotriva agresiunii ruse”, a declarat el.

Fostul şef de Consiliu European şi-a exprimat speranţa unei întâlniri cu preşedintele ucvrainean Volodimir Zelenski la acest summit.

El a promis să soluţioneze conflictul de la frontiera Poloniei cu Ucraina, blocată de o lună de transportatori rutieri polonezi care denunţă ”concurenţa neloială” a colegilor lor ucraineni.

această blocare a cauzat o criză gravă în relaţiile celor două ţări.

”Am găsit deja soluţiile să răspundem cât mai rapid posibil nevoilor transportatorilor polonezi şi să deblocăm frontiera”, a annţat el, acuzând Guvernul precedent de ”abandonarea” acestora.

Voinţa unei cooperări pare reciprocă, deoarece Zelenski l-a felicitat luni pe X pe Tusk imediat după ce a fost ales premier.

UE PUTERNICĂ

Tusk a declarat în Parlament că va restabili credibilitatea Poloniei, care se va întoarce ”la locul care i se cuvine” în Uniunea Europeană (UE).

”Suntem cu atât mai puternici cu cât sunt mai suverani, nu doar atunci când Polonia este mai puternică, ci şi atunci când Uniunea Europeană este (mai puternică)”, a subliniat el, în contextul în care fostul Guvern populist întreţinea relaţii conflictuale cu Bruxellesul.

Pentru a da greutate politicii internaţionale, Tusk a mizat pe un nume cu experienţă al diplomaţiei poloneze, Radoslaw Sikorski, în postul de ministru de Externe.

Sikorski a deţinut acest portofoliu în perioada 2007-2014.

Premierul-ales a promis să restabilească statul de drept - sursa unui conflict profund între Varşovia şi Bruxelles,, care reproşa Guvernului populist şi naţionalist împiedicarea independenţei justiţiei.

El l-a ales în postul de ministru al Justiţiei pe ”un garant al independenţei”, fostul mediator polonez al drepturilor omului, Adam Bodnar.

Denunţând lipsuri în respectarea statului de drept, Bruxellesul a blocat peste 35 de miliarde de euro destinate Poloniei în cadrul Fondului Relansării UE.

”Da, voi aduce de la Bruxelles aceste miliarde atât de aşteptate”, a declarat Tusk, care a fost premier în perioada 2007-2014 şi preşedinte al Consiliului European în perioada 2014-2019.

Luni, preşedinta Comisiei Europene (CE) Ursula von der Leyen l-a felicitat şi a subliniat că ”experienţa şi angajamentul puternic faţă de valorile europene vor fi preţioase în forjarea unei Europe mai puternice”.

Premierul-ales polonez l-a ales ca ministru al Apărării pe liderul Partidului Ţărănesc, care face parte din coaliţia democrat-creştinilor A Treia Cale, Wladyslaw Kosiniak-Kamysz.

În afară de ministere, mai multe noi administraţii au fost înfiinţate, inclusiv ministerele Egalităţii, Societăţii Civile şi însărcinat cu Bătrânii.

”ÎNDREPTAREA TUTUROR GREŞELILOR”

Noul premier polonez urmează să depună jurământul miercuri dimineaţa.

Coaliţia proeuropeană - alcătuită din Coaliţia Civică (KO, centru), A Treia Cale şi Stânga -, dispune de 248 de mandate, iar Partidul Lege şi Justiţie (PiS) de 194 de mandate şi Confederaţia (extremă dreapta) de 18 mandate din totalul de 460 de mandate.

În pofida faptului că această coaliţie a forţelor proeuropene a obţinut o victorie în alegerile de la 15 octombrie, puterii populiste şi naţionaliste, aliata sa, i-a încredinţat mai întâi sarcina de a forma un guvern preşedintele polonez Andrzej Duda, oferind astfel taberei populiste două luni suplimentare la putere.

Luni, Parlamentul nu i-a dat un vot de încredere Guvernului în exerciţiu al lui Mateusz Morawiecki, după care l-a ales pe Donald Tusk.

Tusk a prezentat luni administraţia naţionalistă în exerciţiu drept ani de ”tenebre” şi a anunţat că Guvernul său va depune eforturi ”îndrepte toate greşelile”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.