Duelul dintre preşedintele republican Donald Trump şi democraţii americani, alimentat de exploziva anchetă rusă, s-a tensionat luni, odată cu perspectiva unei rare proceduri cu privire la obstrucţionarea prerogativelor Congresului care-l ameninţă pe secretarul Justiţiei Bill Barr, relatează AFP.
În centrul conflictului se află raportul procurorului special Robert Mueller întocmit în urma complexei sale anchete cu privire la un amestec rus în alegerile prezidenţiale americane din 2016 şi suspiciuni referitoare la o complicitate între echipa de campanie a lui Donald Trump şi Moscova.
O versiune cenzurată de anumite date sensibile a fost publicată la 18 aprilie, pe care s-a sprijinit Donald Trump pentru a se declara total exonerat.
”Inclusiv în versiunea sa cenzurată, raportul procurorului special prezintă indicii şi analize tulburătoare care arată că preşedintele (Donald) Trump a obstrucţionat justiţia”, a declarat luni preşedintele democrat al puternicei Comisii Judiciare din Camera Reprezentanţilor Jerry Nadler.
Democraţii, în virtutea majorităţii pe care o deţin în Camera Reprezentanţilor, i-au reclamat secretarului să le transmită o versiune completă până luni dimineaţa.
Însă în zadar.
Secretarul nu a dat curs la timp cererii, iar democraţii au anunţat că intenţionează să deschidă miercuri o rară procedură împotriva lui Bill Barr cu privire la obstrucţionarea prerogativelor de anchetă ale Congresului ("contempt of Congress").
Congresul ”este singura instituţie capabilă să angajeze responsabilitatea preşedintelui” în eventualitatea unei proceduri de destituire (impeachment) a lui Donald Trump, în cazul în care raportul complet justifică acest lucru, explică democraţii într-o rezoluţie prin care recomandă deschiderea acestei proceduri.
Aceste prerogative cer, astfel, ”de urgenţă” ca secretarul să livreze ”documentele sub ameninţarea unei ordonanţe, pentru a determina oportunitatea şi demersul de urmat în vederea aplicarea datoriei sale constituţionale de contraputere faţă de preşedinte”.
Nadler precizează, însă, că-şi ”rezervă dreptul” de a amâna această procedură în cazul în care Departamentul Justiţiei oferă Comisiei raportul în vederea consultării acestuia.
Altfel, Comisia, majoritar democrată, se va întruni miercuri, la ora locală 10.00 (17.00, ora României), pentru a dezbate şi apoi a se exprima printr-un vot de cenzură vizându-l pe Bill Barr, pe care-l acuză de obstrucţionarea prerogativelor Congresului. Un vot în sesiune plenară urmează să aibă loc după aceea, la o dată nedeterminată.
Această procedură foarte rară a fost aplicată în 2012 contra secretarului Justiţiei al democratului Barack Obama Eric Holder.
Este vorba despre o inculpare cu privire la care îi revine, apoi, sistemului judiciar să ancheteze, ceea ce nu s-a întâmplat în cazul lui Holder.
Bill Barr ar putea risca o amendă, eventual o pedeapsă cu închisoarea, ceea ce este foarte improbabil.
”RĂZBOI” ÎMPOTRIVA LUI TRUMP
Republicanii denunţă o iniţiativă ”de rea-credinţă”, odată ce Departamentul, afirmă ei, analizează în continuare această solicitare.
”Democraţii au lansat un război prin procură defăimându-l pe secretarul Justiţiei, în timp ce furia lor îi vizează de fapt pe preşedinte şi pe procurorul special care nu a găsit probe nici de complicitate şi nici de obstrucţionare”, a acuzat numărul doi republican al Comisiei Judiciare Doug Collins.
După 22 de luni de anchetă, Robert Mueller l-a exonerat pe Donald Trump de suspiciuni de complicitate cu Moscova.
În raportul său de aproape 450 de pagini, el a detaliat însă zece presiuni tulburătoare exercitate de către preşedinte asupra anchetei sale, lăsând Departamentului Justiţiei opţiunea urmărilor pe care să le dea.
Bill Barr a hotărât, apoi, să nu lanseze proceduri judiciare împotriva lui Donald Trump cu privire la obstrucţionarea justiţiei.
Liderii democraţi îndepărtează în continuare perspectiva unei potenţiale proceduri de destituire a preşedintelui, însă folosesc vaste puteri de investigaţie pe care li le conferă majoritatea în Cameră pentru a ancheta în toate direcţiile administraţia republicană.
Ei vor să-l audieze pe procurorul general Mueller şi i-au propus data de 15 mai în acest sens.
Donald Trump a anunţat duminică faptul că se opune acestei audieri, acuzând opoziţia democrată că vrea să ”refacă” ancheta.
La jumătatea lui aprilie, Bill Barr, ”şeful” procurorului special, a anunţat că nu vede ”vreo obiecţie” în acest sens.
În paralel, Departamentul Trezoreriei şi-a dat termen până luni să examineze cererea ”fără precedent” a democraţilor, care vor să obţină declaraţiile de impozit ale lui Donald Trump, primul preşedinte de după Richard Nixon care refuză să-şi divulge situaţia fiscală.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.