Ucraina a lansat miercuri un amplu atac cu drone asupra regiunilor ruseşti, provocând un incendiu la cea mai mare rafinărie de petrol a companiei Rosneft, în ceea ce preşedintele Vladimir Putin spune că este o încercare a Kievului de a perturba alegerile prezidenţiale din Rusia, relatează Reuters.
Presa rusă a relatat că în jur de 60 de drone au fost distruse deasupra teritoriului suveran rusesc în doar câteva ore.
Atât Rusia, cât şi Ucraina au folosit drone pentru a lovi infrastructuri esenţiale, instalaţii militare şi concentrări de trupe în războiul lor de mai bine de doi ani, dar Kievul a început în ultimele luni să lovească predilect rafinării şi instalaţii energetice ruseşti.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
La o zi după ce a avariat grav rafinăria NORSI a Lukoil, o dronă ucraineană a atacat rafinăria de petrol Riazan a Rosneft, a şaptea ca mărime din Rusia, situată la 180 km de Moscova. "Rafinăria de petrol de la Riazan a fost atacată de un UAV (vehicul aerian fără pilot)", a declarat Pavel Malkov, guvernatorul regiunii Riazan, care se învecinează cu regiunea Moscovei la nord. "Ca urmare, a izbucnit un incendiu. Potrivit informaţiilor preliminare, există răniţi", a spus el, fără a da detalii.
Agenţia rusă de presă de stat RIA a declarat că patru drone ucrainene au atacat rafinăria la primele ore ale dimineţii, ceea ce a dus la un incendiu extins pe 175 de metri pătraţi. Incendiul a fost stins câteva ore mai târziu.
Impactul asupra producţiei nu a fost imediat clar. Imagini neverificate postate pe reţelele sociale au arătat o coloană de fum negru care se ridica spre cer la uzina Riazan, care rafinează aproximativ 12,7 milioane de tone de petrol pe an, adică 4,6% din totalul rusesc, potrivit unor surse din industrie.
Ukrainian UAVs attacked an oil refinery in Ryazan
— NEXTA (@nexta_tv) March 13, 2024
As a result of the strike, a fire started. Now the area of the fire is 150 squares. Two units of primary distillation of oil are burning.
According to preliminary information there are victims. pic.twitter.com/9LkAwfMw02
La Riazan se rafinează 6,4% din producţia de benzină a Rusiei, 4,1% din cea de motorină, 7,7% din cea de păcură şi 8,0% din combustibilul pentru aviaţie, potrivit unor surse, deşi cifrele complete ale producţiei ruseşti nu mai sunt publicate.
O altă dronă a fost distrusă de apărarea aeriană în timp ce se apropia de rafinăria Kirişi, a doua ca mărime din Rusia, în nordul Rusiei, a declarat Aleksandr Drozdenko, guvernatorul regiunii Leningrad. Nu a existat niciun impact asupra activităţii rafinăriei, a precizat el.
În regiunea Belgorod, resturi căzute de la dronele doborâte au avariat o conductă de alimentare cu gaz şi au întrerupt alimentarea cu energie electrică a unor sate.
Peste 30 de drone au fost distruse în aer deasupra regiunii Voronej, care se învecinează cu Ucraina, a declarat guvernatorul Aleksandr Gusev, pe Telegram, adăugând că au existat doar pagube minore.
Securitatea în jurul rafinăriilor de petrol, o sursă cheie de venit a Rusiei, a fost înăsprită în unele regiuni, a relatat presa rusă.
Într-un interviu publicat miercuri, Putin a acuzat Kievul că încearcă să perturbe alegerile prezidenţiale din 15-17 martie prin atacurile sale. "Scopul principal, nu am nicio îndoială, este - dacă nu de a perturba alegerile prezidenţiale din Rusia - atunci cel puţin să interfereze cumva cu procesul normal de exprimare a voinţei cetăţenilor", a declarat Putin pentru agenţia de ştiri de stat RIA şi televiziunea de stat Rossia-1 într-un interviu amplu.
CITEȘTE ȘI Putin spune că Rusia este pregătită pentru un război nuclear, dar ”nu se grăbeşte spre el”PREŢUL PETROLULUI CREŞTE
Preţul petrolului a crescut miercuri pe burse, susţinut de potenţiala perturbare a aprovizionării după atacurile ucrainene asupra rafinăriilor ruseşti, dar şi de semnele unei cereri puternice şi de speranţele că Rezerva Federală ar putea începe în curând să reducă ratele dobânzilor, în ciuda unei inflaţii americane oarecum la un nivel mai mare decât aşteptările.
"Creşterea bruscă, dar de înţeles, a fost declanşată de atacurile continue asupra rafinăriilor ruseşti", a declarat Tamas Varga de la agenţia de brokeraj PVM.
Contractele futures ale petrolului Brent pentru luna mai crescuseră cu 1,06 dolari, sau 1,3%, până la 82,98 dolari pe baril la ora 11.04 GMT. (13.04, ora României). Ţiţeiul american West Texas Intermediate pentru aprilie a câştigat 1,15 dolari, sau 1,5%, ajungând la 78,71 dolari.
Ca un indiciu al cererii, stocurile de ţiţei şi combustibil din SUA au scăzut săptămâna trecută, potrivit unor surse.
Într-un semn anterior de cerere puternică, Organizaţia Ţărilor Exportatoare de Petrol şi-a menţinut, marţi, prognoza de creştere a cererii de petrol la 2,25 milioane de barili pe zi (bpd) în 2024, mai mare decât multe alte previziuni.
Petrolul şi pieţele financiare în general au găsit sprijin şi în sentimentul că o inflaţie americană uşor mai ridicată decât se aştepta nu va face să întârzie reducerile de dobândă până la jumătatea anului. Ratele mai mici susţin cererea de petrol.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.