Catedrala Notre-Dame de Paris, devastată luni de un incendiu, aparent accidental, a fost desfigurată, dar nu s-a surpat total, în urma intervenţiei pompierilor, care au reuşit să controleze flăcările şi să salveze structura edificiului, pe care Emmanuel Macron a promis să-l ”reconstruiască”, relatează AFP.
”Ceea ce este mai rău s-a evitat, chiar dacă bătălia nu a fost în totalitate câştigată”, a declarat şeful statului la faţa locului, pe treptele edificiului sinistrat. Însă ”vom reconstrui această catedrală”, a promis el.
În mijlocul nopţii de luni spre marţi, pompierii au anunţat că focul, care a izbucnit la ora locală 19.00 (20.00, ora României), a fost ”controlat”, dar că rămân ”focare reziduale de stins”.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
Au fost necesare mai multe ore pentru a se stinge flăcările, care au alimentat temerea, la un moment dat, că ”structura se va surpa”, a declarat locotenent-colonelul Gabriel Plus, un purtător de cuvânt al pompierilor din Paris.
Cu toate acestea, ”bianţul este dramatic”, a adăugat el, după care a precizat că ”ansamblul acoperişului este sinistrat, ansamblul şarpantei este distrus, o parte a boltei s-a prăbuşit, săgeata nu mai există”.
Săgeata, care domina această bijuterie gotică, cel mai vizitat monument din Europa, nu mai există şi nici vitralii vechi de sute de ani.
Marc Bernard, care locuieşte pe rue d'Arcole, la câţiva paşi de Notre Dame, a fost nevoit să-şi părăsească apartametul atunci când a izbucnit focul.
Când s-a întors, câteva ore mai târziu, la miezul nopţii, el a fost consternat în faţa pagubelor. ”Este o tristeţe totală, nu va mai vreodată ca înainte”.
TRISTEŢE ”DINCOLO DE CUVINTE”
Preşedintele Emmanuel Macron, care şi-a anulat alocuţiunea televizată de după marea dezbatere, a declarat, într-un mesaj postat pe Twitter, că împărtăşeşte ”emoţia întregii naţiuni”, iar premierul Edouard Philippe şi-a exprimat o tristeţe ”dincolo de cuvinte”.
La New York, de pe trepetele Catedralei Saint-Patrick, cardinalul şi arhiepiscopul Timothy Dolan şi-a exprimat ”dezolarea” faţă de Notre-Dame.
Incendiul, care a izbucnit în podul catedralei către ora locală 18.50 (19.50, ora României), pare că a pornit de la nivelul eşafodajului instalat pe acoperiş.
Mai mulţi reprezentanţi străini şi-au exprimat, la rândul lor, emoţia. Donald Trump a evocat ”imagini teribile de văzut”, Angela Merkel a evocat un ”simbol al Franţei şi al culturii noastre europene”, iar primarul Londrei Sadiq Khan a evocat ”scene sfâşietoare”. Vaticanul şi-a exprimat, la rândul său, ”neputinţa de a crede” şi ”tristeţea”.
Parchetul Parisului a deschis o anchetă cu privire la ”distrugere involuntară prin incediu”, iar pista unui incendiu accidental care a pornit de pe şantier ”reţine atenţia anchetatorilor în investigaţii”, a precizat o sursă apropiată dosarului.
Muncitorii de pe şantier au fost audiaţi în noaptea de luni spre marţi de către anchetatori, potrivit Parchetului Parisului.
În Île de la Cité, în centrul capitalei, mulţi parizieni au venit pentru a cânta şi a se ruga până la miezul nopţii.
”Acum câteva minute, cordoanele de securitate au fost deschise şi am putut să înaintăm în procesiune de rugăciune către catedrală. Ceea ce este tulburător este să-ţi imaginezi că inima Franţei bate aici şi arde”, povesteşte Etienne Vermersch, în vârstă de 28 de ani, care s-a rugat o mare parte a nopţii.
”Un mare lăcaş al credinţei catolice este pe cale să ardă”, a deplâns, la AFP, un purtător de cuvânt al episcopilor Franţei, Relicve conservate în interiorul edificiului - coroana de spini şi tunica Sf. Louis, au putut fi salvate, potrivit rectorului Catedralei, Patrick Chauvet.
12 MILIOANE DE TURIŞTI
O mare atracţie pentru turişti, catedrala continuă să asigure funcţii de edificiu religios. Cinci slujbe sunt oficiate zilnic, iar şapte duminica. La sărbătorile şi celebrările excepţionale, peste 2.000 de slijbe răsună anual sub arcade.
Săgeata catedralei, ridicată pe cei patru piloni au transeptului, era unul dintre simbolurile capitalei franceze.
În 2017, 12 milioane de turişti au vizitat această bijuterie a arhitecturii gotice, care făcea obiectul unor lucrări importante de mai multe luni.
Interiorul edificiului a fost abia atins, a declarat deputata LREM, Sonia Krimi, care a putut intra în clădire.
”Altarul, zidurile, totul este intact”, a declarat ea.
UNESCO este ”alături de Franţa în salvarea şi reabilitarea acestui patrimoniu inestimabil”, înscris în Patrimoniul Mondial, a anunţat pe Twitter directoarea generală a organizaţiei, fostul ministru francez al Culturii Audrey Azoulay.
O subscriere naţională urmează să fie lansată, a confirmat Emmanuel Macron, pentru a ajuta la o reconstruire care se anunţă îndelungată şi dificilă. În noaptea de luni spre marţi, familia Pinault a anunţat că deblochează 100 de milioane de euro pentru Notre-Dame..
”Vom începe ani de lucrări”, a declarat, pe Twitter, preşedintele Conferinţei Episcopilor Franţei (CEF) Eric de Moulins-Beaufort.
Clădirea este cunoscută la nivel mondial prin arhitectura sa, dar şi mulţumită capodoperei lui Victor Hugo, "Notre-Dame de Paris", un roman adaptat în mai multe rânduri în cinematografie, de studiourile Disney sau în comedie muzicală.
Acest incendiu a avut loc în prima zi a sărbătorilor Săptămânii Sfinte a Paştelui, principala sărbătoare creştină.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.