Noile manuale din şcolile Hong Kong îi vor învăţa pe elevi că oraşul nu a fost niciodată o colonie britanică, după ce o disciplină şcolară a fost revizuită pe motiv că a provocat protestele pro-democraţie din 2019, relatează The Guardian.
Potrivit presei locale, noile manuale îi vor învăţa pe elevi că Guvernul chinez nu a recunoscut tratatele care au cedat oraşul Marii Britanii după Războaiele Opiului, care s-au încheiat în 1997, când Marea Britanie a cedat Hong Kong-ul Chinei şi, prin urmare, manualele susţin că Hong Kong-ul nu a fost niciodată o colonie britanică.
Noile manuale adoptă, de asemenea, naraţiunea Beijingului potrivit căreia mişcarea de protest din 2019 a fost condusă de ”forţe externe”, relatază South China Morning Post.
Cele patru seturi de manuale pentru disciplina de studii liberale din Hong Kong au fost lansate online săptămâna trecută, astfel încât şcolile să aleagă manualele pentru noul an şcolar care începe în septembrie.
Manualele vor fi folosite la cursul de ”cetăţenie şi dezvoltare socială”, care a înlocuit cursul de studii liberale conceput în 2009 pentru a-i învăţa pe studenţi gândirea critică. În 2020, cursul de studii liberale a fost denunţat de autorităţile pro-Beijing, care au invocat că a condus tinerii către proteste şi au promis revizuirea manualelor.
Şefa executivului, Carrie Lam, a declarat că elevii au nevoie de protecţie împotriva ”otrăvirii” şi hrănirii cu ”informaţii false şi părtinitoare”.
O revizuire ulterioară a sistemului de învăţământ a inclus un accent sporit pe securitatea naţională şi patriotism, profesorii fiind încurajaţi să semnaleze care sunt elevii care au încălcat legea securităţii naţionale.
”Este necesar ca şcolile să-i înveţe pe elevi să gândească pozitiv şi să-şi iubească naţiunea”, a declarat, luni, şeful departamentului de educaţie din Hong Kong.
Mai multe dintre manuale prezintă legea securităţii naţionale din 2020 – criticată ca fiind o încălcare a libertăţilor fundamentale prin scoaterea în afara legii a actelor de disidenţă, fiind considerate acte teroriste, secesioniste, conspiraţie străină sau răzvrătire.
Unul dintre manuale susţine că legea a fost introdusă ca răspuns la ”activităţi teroriste violente” şi actele ilegale din 2019, care au pus în pericol suveranitatea şi securitatea naţională.
Tabloidul chinez de stat Global Times a relatat că schimbările sunt menite să se asigure că ”unii profesori nu vor mai putea să-şi transmită opiniile politice greşite şi otrăvitoare elevilor atunci când predau acest curs”.
Tang Fei, editor a două dintre manuale şi legiuitor din Hong Kong, a afirmat că manualele au trecut etapa de revizuire internă, iar acum aşteaptă aprobarea finală.
Cu noile manuale ”nu va fi nevoie ca profesorii şcolii să aducă mult material suplimentar”, a spus Tang.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.