Peste 1.000 de persoane, majoritatea studenţi îmbrăcaţi în negru, s-au adunat în faţa clădirilor guvernamentale în Hong Kong vineri pentru a protesta faţă de un controversat proiect de lege care ar permite extrădarea infractorilor în China, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email
Activiştii au cerut liderilor mondiali să discute la summitul G20 din Japonia din acest weekend despre această problemă, o decizie care ar înfuria Beijingul.
 
Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum
„Guvernul nu a oferit un răspuns potrivit. Guvernul ne forţează să ieşim”, a declarat Paul Chan, în vârstă de 27 de ani.
 
Oamenii sunt nemulţumiţi de un proiect de lege prin care Hong Kong ar urma să aibă noi acorduri de extrădare cu mai multe naţiuni, printre care şi China. Acest lucru ar permite ca infractorii din Hong Kong căutaţi de Beijing să poată fi trimişi pentru a fi judecaţi în China, lucru care i-ar expune la un sistem de judecată nedrept şi controlat de partidul comunist, consideră protestatarii. 
 
Proiectul de lege este momentan suspendat în urma protestelor masive din ultimele două săptămâni.
 
Protestatarii nu se mulţumesc cu suspendarea proiectului de lege şi au cerut liderului din Hong Kong, Carrie Lam, să îl retragă cu totul. De asemenea, oamenii au reclamat un exces de zel al forţelor de ordine la protestele recente, poliţiştii folosind gloanţe de cauciuc şi gaze lacrimogene pentru a dispersa mulţimea.
 
Susţinătorii proiectului de lege argumentează că există instrumente pentru a preveni ca persoanele persecutate politic sau religios să fie extrădate în China. Însă criticii susţin că proiectul de lege ar permite ca oamenii din Hong Kong să fie expuşi sistemului judiciar deficitar din China şi erodează independenţa juridică a teritoriului. Oficialii din Hong Kong au argumentat că tribunalele din Hong Kong vor avea decizia finală pentru a permite extrădarea şi că suspecţii acuzaţi de infracţiuni politice sau religioase nu vor fi extrădaţi.
 
Un teritoriu chinez autonom, Hong Kong are propriile legi şi are în prezent acorduri de extrădare cu 20 de naţiuni, printre care şi SUA şi Marea Britanie, însă nu şi cu China.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.