Noi erupţii au avut loc pe principala insulă din Hawaii, lava înălţându-se peste 30 de metri iar mai multe case au fost distruse, scrie BBC, care menţionează că un cutremur cu magnitudine 6,9 a avut loc la sud-est de vulcan.
Agenţia Civilă de Apărare a comunicat că există fisuri pe trei străzi şi a făcut apel către locuitorii rămaşi să părăsească insula, la o zi după erupţia vulcanului Kilauea.
Mai multe cutremure au afectat zona după erupţie iar Institutul Geologic al SUA a informat cu privire la un cutremur cu magnitudinea de 6,9 pe scara Richter la sud-est de vulcan.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
Institutul Geologic al SUA a avertizat că noi erupţii în zonă sunt probabile.
Deformarea solului continuă şi există o activitate sesimică intensă în zonă, conform institutului.
Două case au fost distruse de ultima activitate vulcanică, conform primarului insulei, Harry Kim, notează ABC.
„Familia mea este în siguranţă acum, restul lucrurilor pot fi înlocuite. Când am venit aici acum 14 ani, ştiam că această zi va veni la un moment dat. Dar acum mă loveşte realitatea”, a declarat un rezident pentru Hawaii News Now.
Un purtător de cuvânt al primarului, Janet Snyder, a declarat că „niveluri ridicate de dioxid de sulf împiedică oamenii să se întoarcă în zonele evacuate”.
„Este destul de toxic şi este prea periculos chiar şi pentru echipajele de salvare să se întoarcă acolo fără echipament de protecţie”, a declarat ea.
Erupţia de joi a provocat o stare de urgenţă şi evacuarea a 1.700 de rezidenţi. Au fost deschise centre comunitare pentru ca cei evacuaţi să aibă unde să se adăpostească.
Guvernatorul statului Hawaii, David Ige, a declarat că a chemat soldaţii în rezervă ai Gărzii Naţionale pentru a ajuta la evacuarea persoanelor.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.