Jumătate din populaţia ţărilor sărace a fost vaccinată cu două doze de vaccin împotriva covid-19, anunţă joi alianţa internaţională Gavi, care salută progrese în depăşirea inegalităţii în accesul la vaccinuri anticovid, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

În cele 92 de ţări sărace care au primit vaccinuri finanţate de către donatori, nivelul vaccinării a atins o medie de 50%, anunţă Gavi, care conduce împreună cu Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) şi alte instituţii sistemul internaţional COVAX, care vizează aă asigure o punere la dispoziţie echitabilă în lume a vaccinurilor şi tratamentelor împotriva covid-19.

Alianţa Gavi şi OMS au deplâns mult timp o lipsă de solidaritate în accesul la vaccinuri împotriva covid-19.

În pofida faptului că rămân în continuare inegalităţi, ”ţările cu venituri mici au realizat progrese remarcabile” şi au atins un ”prag decisiv în acoperirea” vaccinală împotriva covid-19, subliniază în comunicat Gavi.

Progrese spectaculoase au fost realizate de la începutul lui 2022, când doar 31% dintre locuitorii acestor 92 de ţări erau vaccinaţi cu primele două doze de vaccin anticovid.

Anterior, nivelul vaccinării complete atingea, în 34 dintre aceste 92 de ţări, 10%. La acest nivel de vaccinare se află, în prezent, zece ţări, precizează alianţa.

Gavi elogiază guvernele care au privilegiat vaccinarrea personalului din sănătate, o categorie cu risc mare.

Peste 80% dintre membrii personalului de sănătate au fost vaccinaţi anticovid în majoritatea ţărilor sărace.

Directorul general interimar al Biroului COVAX din cadrul Gavi, Derrick Sim, salută ”un progres vital”.

Însă ”pandemia nu a fost depăşită”, avertizează el.

”Cazurile şi decesele continuă să crească, iar noile variante reprezintă o ameninţare pentru noi toţi”, subliniază el.

COVAX a livrat, diupă ce vaccinuri anticovid au devenit disponibile, peste 1,4 miliarde de doze ţărilor sărace, în întreaga lume.

”Egalitatea vaccinării este cel mai mare eşec al vremurilor noastre, iar populaţiile şi ţările plătesc preţul”, deplângea, anul acesta, secretarul general al ONU Antonio Guterres.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.