Candidata republicană la preşedinţia SUA, Nikki Haley, ultima rivală a lui Donald Trump rămasă în cursa pentru alegerile primare, a solicitat protecţie din partea Secret Service, a anunţat luni campania sa, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Deşi campania nu a dezvăluit ameninţările specifice care au determinat această cerere, Haley, fost ambasador al SUA la Naţiunile Unite, a fost ţinta a două incidente de tip "swatting", o dată pe 30 decembrie şi a doua oară pe 1 ianuarie.

Swatting-ul este o farsă penală periculoasă prin care se face un raport fals către poliţie cu scopul expres de a atrage poliţia într-un anumit loc, unde aceasta este lăsată să creadă că o crimă oribilă, cum ar fi un atac în masă, un atentat cu bombă iminent sau o luare de ostatici, a fost comisă sau este în desfăşurare.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

În plus, în ultimele zile, protestatari care se opun susţinerii de către Haley a unei asistenţe militare suplimentare pentru Ucraina sau care susţin candidatura lui Trump au perturbat sau au manifestat în mod regulat în apropierea evenimentelor sale electorale din Carolina de Sud. Haley şi-a făcut campanie în acest stat, unde a fost guvernator din 2011 până în 2017, înainte de alegerile primare din 24 februarie.

Secret Service asigură adesea securitatea candidaţilor prezidenţiali de profil înalt, atât la alegerile generale, cât şi la cele primare. Potrivit reglementărilor federale, o astfel de protecţie trebuie să fie autorizată de secretarul pentru securitate internă, în urma sesizării Comitetului consultativ al Congresului, care este compus din cinci membri, inclusiv cei mai importanţi democraţi şi republicani din Senat şi Camera Reprezentanţilor.

Departamentul pentru Securitate Internă nu a comentat imediat cererea de protecţie a lui Haley, care a fost raportată pentru prima dată de The Wall Street Journal, precizează Reuters.

Experţii în aplicarea legii consideră swattingul o formă de intimidare sau hărţuire care este din ce în ce mai des folosită pentru a viza personalităţi proeminente, inclusiv oficiali implicaţi în procesele civile şi penale împotriva lui Trump.

Biroul Federal de Investigaţii urmărea unul dintre apelurile false care au dus la incidentul de swatting de la locuinţa lui Haley din Carolina de Sud în decembrie şi intenţiona să deschidă o "evaluare a ameninţării", potrivit unui e-mail obţinut de Reuters în ianuarie.

Autorităţile au răspuns în decembrie la o falsă situaţie de urgenţă la locuinţa din Carolina de Sud a lui Nikki Haley, după ce un bărbat a pretins că a împuşcat o femeie şi a ameninţat că îşi va face rău în locuinţa acesteia. Haley a povestit la NBC News că părinţii ei se aflau acasă în timpul incidentului din decembrie. Agenţii care au venit după falsul apel aveau "armele scoase" şi îndreptate spre părinţii ei, care se aflau cu o menajeră. Haley şi fiul ei nu erau acasă în momentul în care a avut loc ceea ce ea a numit o "situaţie îngrozitoare". Soţul lui Haley, Michael, nu a fost nici el prezent, deoarece este detaşat în străinătate în cadrul Gărzii Naţionale din Carolina de Sud.

În lupta pentru a-l înfrunta pe preşedintele democrat Joe Biden în alegerile generale din noiembrie, Trump o devansează pe Haley cu peste 56 de puncte procentuale, potrivit unei medii menţinute de site-ul de analiză a sondajelor FiveThirtyEight. În Carolina de Sud, Trump conduce cu 32 de procente. Cu toate acestea, Nikki Haley nu a renunţat la cursa electorală, aşa cum ar fi sperat fostul preşedinte pentru a avea un drum neted către nominalizarea republicană.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.