Premierul israelian în exerciţiu Benjamin Netanyahu şi rivalul său Benny Gantz aşteptau miercuri rezultatele oficiale ale alegerilor legislative, care se anunţă strânse şi care indică deja negocieri dificile în vederea formării unui nou guvern, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Exit-pollurile creditează Likudul (dreapta) lui Netanyahu cu 30-32 din cele 120 de mandate în Knesset, Parlamentul israelian, şi 32-34 de mandate Partidul Albastru-alb al lui Gantz, un fost şef al armatei care a intrat în politică.

În afară de scorurile acestor două partide, rezultatele potenţialilor aliaţi ai fiecăruia vor fi hotărâtoare, pentru că problema nu este atât cine dintre Netanyahu şi Gantz obţine mai multe mandate, cât care dintre cei doi va fi în măsură să atingă, prin alianţe, numărul de 61 de deputaţi, pragul majorităţii în Parlament.

Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

Or potrivit exit-pollurilor, niciun bloc nu pare capabil să obţină acest număr de deputaţi şi să formeze, astfel, guvernul în urma acstui al doilea scrutin în cinci luni, după ce alegerile din aprilie au condus la un scor similar.

Iar rezultatele oficiale erau prezentate ”cu pipeta” în noaptea de marţi spre miercuri, lăsând în suspans o parte a aritmeticii police pe miercuri.

NEGOCIERI

Însă părea clar că cele două mari partide este necesar să negocieze între ele şi/sau cu alte formaţiuni pentru a putea pretinde să formeze un nou guvern şi să evite scenariul din primăvară, când Netanyahu a fost incapabil să formeze o coaliţie în urma unor alegeri dur disputate.

Rezultatul acelor alegeri a condus la dizolvarea Parlamentului şi convocarea acestui nou scrutin, marţi, cu speranţa de a pune în mişcarea politica israeliană. Cinci luni mai târziu, Israelul pare să se afle în acelaşi loc, iar liderii indică negocieri, fără să se înţeleagă asupra eventualilor viitori parteneri de discuţie.

”Vom acţiona pentru a forma un guvern larg de uniune, care va exprima voinţa poporului (...). Am început negocierile şi voi vorbi cu toată lumea”, a declarat în noaptea de marţi spre miercuri Gantz, în faţa susţinătorilor săi, reuniţi la Tel Aviv, metropola economică a ţării.

”În această seară începe întreprinderea reparării societăţii israeliene”, a adăugat Gantz, care a îndemnat marţi la vot împotriva ”corupţiei” şi ”extremismului”, fără să-l numească în mod direct pe Netanyahu. ”Unitatea şi reconcilierea sunt în faţa noastră”, a adăugat el.

Netanyau a pledat în favoarea unui ”guvern sionist puternic”, fără participarea ”partidelor arabe antisioniste”, într-un discurs, în toiul nopţii, în faţa unor susşinători.

”Vom negocia cu cel mai mare număr de parteneri, pentru a evita formarea unui guvern antisionist periculos (...). Nu poate exista şi nu va exista un guvern care să se sprijine pe partidele arabe antisioniste, partide care neagă existenţa însăşi a Israelului în calitate de stat evreu democratic”, a spus el.

”INFLUENT”

În acest scenariu, Partidul Israel Beiteinou (naţionalist), pentru moment ”nealiniat”, al fostului ministru Avigdor Lieberman, creditat cu opt sau nouă mandate, ar putea să încline balanţa.

Fost ministru al lui Netanyahu, dar în prezent în ruptură cu acesta, Lieberman nu a spus clar dacă va susţine tabăra Likud sau Kahol Lavan (”albastru-alb”, culorile steagului israelian) al lui Gantz, dar a pledat în favoarea formării unui ”guvern de unine naţională”.

”Există doar o opţiune pentru noi şi este formarea unui larg guvern de uniune naţională şi liberal cu Israël Beitenou,Partidul Albastru-alb şi Likud”, a declarat Lieberman, după difuarea exit-pollurilor, excluzând astfel partidele evreieşti ultraordoxe şi arabe.

Lieberman şi-a îndreptat campania împotriva partidelor evreieşti ultraortodoxe, aliatele Likudului lui Netanyahu, pe care le acuză că vor să transforme Israelul într-un stat religios. În afara partidelor ultraortodoxe, Lieberman a atacat furibund, în ultimii ani, partidele arabe.

Or aceste partide, creditate marţi cu 11-15 mandate, ar putea să joacă un rol crucial, susţinând un candidat sau altul.

”Era Netanyahu s-a terminat”, a pretisn marţi seara Ahmed Tibi, unul dintre tenorii ”Listei Unite” a partidelor arabe, care se opune premierului în exerciţiu.

”Dacă Benny Gantz sună, îi vom comunica condiţiile noastre, după consultarea partidelor de pe Lista Unită. Poate că nu va dori să ne sune şi va prefera să formeze un guvern de uniuna naţională”, fără partidele arabe, a adăugat el.

”MOMENTE RARE”

Rezultatul acestui nou scrutin este cu atât mai crucial pentru Netanyahu, cu cât intervine înaintea înfăţişării sale, la 3 octombrie, în cazuri de ”corupţie”, ”abuz de încredere” şi ”fraude”.

Pentru moment, Netanyahu nu este nici inculpat şi nici condamnat, însă o victorie ar putea permite aliaţilor săi să-i acorde o imunitate. În cazul în care este reales, iar apoi inculpat, Netanyahu ar deveni primul şef de Guvern în funcţie care s-ar afla în această situaţie din istoria Israelului.

În faţa lui ”Bibi”, fostul general Benny Gantz, liberal în mizele societăţii precum mariajul civil, dar un adept al liniei dure în problemele de securitate, joacă cartea ”probităţii”.

”Sunt rare momentele în care alegătorii se află în faţa a două posibilităţi atât de distincte”, rezuma luni Gantz.

Marţi, aproximativ 69,4% dintre cei 6,4 milioane de alegători au răspuns chemării la urne, potrivit comisiei electorale.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.