Premierul israelian Benjamin Netanyahu a promis, duminică, că îi va învinge pe "inamicii " Israelului, în timp ce armata sa bombarda ţinte ale Hezbollah în apropiere de Beirut, înainte de împlinirea unui an de la atacul Hamas care a declanşat războiul din Fâşia Gaza, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

După ce a slăbit Hamas în cursul unei ofensive lansate la 7 octombrie 2023 în teritoriul palestinian, Israelul şi-a mutat, la jumătatea lunii septembrie, cea mai mare parte a operaţiunilor pe frontul de nord, unde Hezbollahul libanez lansează de anul trecut rachete spre Israel în sprijinul mişcării islamiste palestiniene.

Dar după un an de război care a dus la moartea a zeci de mii de oameni şi la eşecul tuturor încercărilor de mediere, ofensiva israeliană continuă şi în Fâşia Gaza, asediată şi devastată, unde armata a anunţat că desfăşoară operaţiuni în nord.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

Armata a precizat, de asemenea, că a desfăşurat trupe suplimentare în apropierea teritoriului palestinian înainte de ziua de 7 octombrie.

Războiul pe aceste două fronturi este însoţit de o escaladare între Israel şi Iran, aliat al Hamas şi Hezbollah, care a tras marţi 200 de rachete asupra teritoriului israelian, stârnind noi temeri privind o conflagraţie în Orientul Mijlociu.

Duminică, ministrul israelian al apărării, Yoav Gallant, a ameninţat Iranul cu atacuri similare celor care au vizat Gaza şi Libanul. Teheranul s-a declarat „pregătit” să riposteze, potrivit agenţiei Tasnim, care citează o sursă militară.

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a cerut sâmbătă încetarea „violenţei şocante” şi a „vărsării de sânge” din Gaza şi Liban. 

„A venit timpul pentru o încetare a focului”, i-a transmis duminică preşedintele francez Emmanuel Macron lui Benjamin Netanyahu.

- Cea mai violentă noapte - 

Duminică, Israelul a anunţat că a "încercuit" zona Jabaliya din nordul Fâşiei Gaza, susţinând că Hamas îşi "reconstruieşte forţele" în această zonă, şi că a efectuat atacuri aeriene împotriva a "zeci de ţinte", inclusiv depozite de arme.

Potrivit apărării civile din Gaza, 17 persoane, dintre care nouă copii, au murit.

În centrul teritoriului, la Deir al-Balah, cel puţin 26 de persoane au fost ucise în lovituri asupra unei moschei şi a unei şcoli pentru persoane strămutate, potrivit Ministerului Sănătăţii al Hamas.

În Liban, bombardamentele aeriene israeliene intense asupra suburbiilor sudice ale Beirutului, bastion al Hezbollah, au terorizat din nou locuitorii capitalei.

„Împreună vom lupta şi împreună vom învinge”, a declarat Netanyahu, vizitând soldaţii desfăşuraţi în nordul Israelului, de-a lungul frontierei libaneze.

„Acum un an, am suferit o lovitură teribilă”, a spus el. „În cele douăsprezece luni de atunci, am transformat realitatea de la o extremă la alta. Întreaga lume se minunează de loviturile pe care le daţi duşmanilor noştri”, a adăugat premierul, care urmează să se adreseze naţiunii luni.

După o campanie de bombardamente aeriene masive împotriva Hezbollah, care i-a aplicat lovituri grele şi a ucis sute de persoane în Liban, Israelul a lansat la 30 septembrie operaţiuni terestre împotriva mişcării islamiste în sudul ţării, continuându-şi în acelaşi timp loviturile, în special asupra suburbiilor sudice ale Beirutului.

Israelul a promis să lupte împotriva puternicei mişcări armate libaneze până la „victorie”, pentru a permite întoarcerea în regiunile de frontieră a celor 60 000 de locuitori strămutaţi de tirurile neîncetate de rachete.

Agenţia de presă libaneză ANI a raportat peste "30 de atacuri" ale Israelului în cursul nopţii asupra suburbiilor sudice, iar un corespondent AFP a raportat atacuri în estul ţării.

Premierul libanez Najib Mikati a făcut apel la lume să „pună presiune pe Israel” pentru o încetare a focului.

„A fost cea mai violentă noapte pe care am trăit-o vreodată. Au fost atâtea bombardamente încât am simţit ca un cutremur”, a declarat pentru AFP Mehdi Zaïter, 60 de ani, un comerciant din suburbiile sudice ale Beirutului, unde distrugerile sunt enorme.

Armata israeliană a precizat că a „efectuat o serie de lovituri ţintite asupra mai multor depozite de arme şi locaţii ale Hezbollah” în regiunea Beirut.

La rândul său, Hezbollah a afirmat că a vizat forţele israeliene cu obuze în timpul nopţii, după o tentativă de infiltrare în zona Blida, în sudul Libanului. De asemenea, a revendicat tirul de rachete împotriva unor baze militare din nordul Israelului.

- Anul şcolar amânat în Liban - 

După un bombardament asupra Beirutului, un responsabil al Hezbollah a declarat vineri pentru AFP că s-a „pierdut contactul” cu Hashem Safieddine, potenţialul succesor al lui Hassan Nasrallah, liderul mişcării ucis pe 27 septembrie într-un raid israelian asupra suburbiilor din sudul Beirutului.

Din octombrie 2023, peste 2 000 de persoane au fost ucise în Liban, dintre care mai mult de o mie de când Israelul a lansat lovituri masive împotriva Hezbollah la 23 septembrie, potrivit autorităţilor. Aproximativ 1,2 milioane de persoane au fost strămutate.

Guvernul a anunţat duminică amânarea începerii anului şcolar pentru cei 1,25 milioane de elevi, de la grădiniţă la liceu, până la 4 noiembrie, "având în vedere pericolul care ameninţă" elevii şi profesorii.

În Israel, atacul din 7 octombrie s-a soldat cu moartea a 1 205 persoane, majoritatea civili.

Din cele 251 de persoane răpite în acea zi, 97 sunt încă ostatice în Gaza, dintre care 33 sunt considerate moarte.

Ofensiva israeliană lansată ca ripostă asupra Fâşiei Gaza, unde Hamas a preluat puterea în 2007, a provocat moartea a 41 870 de persoane, potrivit celor mai recente cifre ale Ministerului Sănătăţii al guvernului Hamas, ale cărui date sunt considerate fiabile de ONU.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.