Campania pentru al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidenţiale din Franţa a început luni, cu o zi de „negocieri politice” pentru Emmanuel Macron, în timp ce Marine le Pen a ieşit din nou pe teren, făcând o vizită la Pas-de-Calis, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Potrivit rezultatelor comunicate luni dimineaţă de Ministerul de Interne, ce nu include şi votul francezilor din străinătate, Macron a obţinut 23,75% din sufragii, în timp ce preşedinta Frontului Naţionale, Marine Le Pen, a primit 21,53% din voturi.

Ziua a început cu o şedinţă a Comitetului Politic al Les Republicains (dreapta – n.r.), urmat de o reuniune a Biroului Politic, începând de la ora locală 17 (18 ora României). După eliminarea lui Francois Fillon, dreapta este absentă din al doilea tur de scrutin, pentru prima dată în istoria aşa-numitei Republici a V-a.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

Negocierile au început şi în Partidul Socialist, care şi-a reunit luni dimineaţă Biroul Naţional, după ce candidatul său, Benoit Hamon, a obţinut cel mai slab rezultat din istoria formaţiunii (6,35% din voturi).

Între timp, preşedintele Francois Hollande i-a invitat marţi pe cei doi finalişti la omagiul naţional adus poliţistului ucis joi seară în atentatul de pe Champs Elysees.

Între timp, Emmanual Macron a decis să îşi consacre zilele de luni şi marţi „negocierilor politice”, pentru a forma o majoritate înainte de alegerile legislative ce vor avea loc pe 11 şi 18 iunie.

Candidatul En Marche!, criticat pentru că a sărbătorit rezultatul primului tur la La Rotonde, un bar din cartierul parizian Montparnasse, ar putea organiza un miting electoral, între cele două tururi de scrutin, în oraşul său natal, Amiens. Planurile nu au fost confirmate deocamdată definitiv.

FRONTUL REPUBLICAN

Acţiunile sectorului bancar au crescut cu peste 8% luni dimineaţă, la Bursa de la Paris, alimentate de anticiparea unei victorii a fostului ministru al Economiei.

Strategia lui Marine Le Pen a fost să plece luni în fieful său electoral, Pas-de-Calais, unde a discutat cu oamenii pe aleile pieţei Rouvroy.

În timp ce Macron a primit duminică seară susţinerea principalilor candidaţi la preşedinţie eliminaţi din primul tur de scrutin, precum Benoit Hamon şi Francois Fillon, preşedinta Frontului Naţional (FN) a denunţat în faţa presei „vechiul front republican complet putred, pe care nimeni nu îl mai vrea” şi care „încearcă să se coalizeze” în jurul favoritului Macron.

Ea va organiza un miting electoral joi, la Nisa.

Pentru acest al doilea tur, „noi suntem ‘challengeri’, cu siguranţă”, a apreciat vicepreşedintele FN, Florian Philippot, care i-a cerut lui Nicolas Dupont-Aignan că fie „coerent” şi să îşi îndemne susţinătorii să o voteze pe Marine Le Pen. Preşedintele Debout la France, care a obţinut 4,75% din sufragii, îşi reuneşte luni conducerea partidului şi urmează să se pronunţe în următoarele zile.

Potrivit unor sondaje realizate duminică seara, Macron o va învinge detaşat pe Marine Le Pen pe 7 mai. Astfel el este creditat cu 62% din intenţiile de vot, faţă de 38% Le Pen, potrivit unui studiu de opinie al Ipsos Sopra. Harris Interactive îl creditează cu 64% din intenţiile de vot, faţă de 36% preşedinta Frontului Naţional.

În condiţiile în care, în 2002, Jacques Chirac a refuzat să participe la dezbateri televizate cu Jean-Marie Le Pen, de această dată „ar trebui să aibă loc” o dezbatere, a spus luni directorul de campanie al lui Le Pen, David Rachline. Informaţia nu a fost confirmată,, însă, de tabăra Macron.

SFÂRŞITUL UNUI CICLU

Primul tur de scrutin din 2017 a fost marcat de eliminarea a două dintre partidele care au dominat viaţa politică de 40 de ani: partidul gaullist, în prezent Les Republicains, şi Partidul Socialist. Ambele formaţiuni au organizat primare deschise.

În Partidul Socialist, fostul premier socialist Manuel Valls a vorbit de „sfârşitul unui ciclu”. „Cei care nu împărtăşesc aceleaşi idei, care sunt în dezacord în special în privinţa Europei, a economiei, a companiilor, în chestiuni de securitate, mai pot face parte din aceeaşi familie politică? Personal, eu nu cred. Deci, trebuie să vină, în sfârşit, momentul unei clarificări”, a spus fostul şef al Guvernului, care şi-a îndemnat susţinătorii să voteze cu Macron încă dinainte de primul tur de scrutin.

La rândul său, Stephane Le Foll, purtător de cuvânt al Guvernului şi apropiat al lui Francois Hollande, a spus că ar vrea ca Bernard Cazeneuve să conducă în iunie campania pentru alegerile legislative. „Ar trebui să fie linia de conduită pentru Partidul Socialist să evite ca fiecare să se implice în reglări de conturi, după ce abia s-a încheiat primul tur al acestor alegeri”, a atras el atenţia, pledând pentru o înfrângere cât mai clară a Frontului Naţional pe 7 mai.

În tabăra stângii, privirile se întorc şi spre Jean-Luc Melenchon. Vizibil marcat de eliminarea sa din primul tur de scrutin, el nu a dat deocamdată consemne de vot.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.