Oficiali americani şi ruşi negociau luni, la Geneva, cu prvire la comasarea a zeci de mii de militari ruşi la frontiera rusă cu Ucraina, în contextul unor temeri cu privire la o posibilă invazie rusă a Ucrainei, relatează CNN.
Adjuncta secretarului de Stat american Wendy Sherman s-a întâlnit luni, la Geneva, în Elveţia, cu adjunctul ministrului rus de Externe Serghei Riabkov, după ce au luat cina duminică.
Meanwhile in Geneva, #Russia/n, #US diplomats about to start the talks. Pretty big delegations pic.twitter.com/5HuMIa4RUf
— Maxim A. Suchkov (@m_suchkov) January 10, 2022
Aceste negocieri au loc după luni de tensiuni în centrul cărora se află frontiera ruso-ucraineană, unde au fost comasaţi zeci de mii de militari ruşi.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
”Statele Unite sunt ataşate de principiul «nimic despre voi fără voi» atunci când este vorba despre securitatea aliaţilor şi partenerilor noştri europni, inclusiv Ucrana”, a dat asigurări un purtător de cuvânt american.
”Suntem ataşaţi la orice nivel aliaţilor şi partenerilor noştri şi vom continua să fim în zilele şi săptămânile următoare”.
Comunitatea internaţională urmăreşte cu atenţie aceste negocieri, considerate o ultimă încercare de a evta un război pe flancul european de est.
Delegaţia rusă urmează să se întâlnească miercuri cu membri ai NATO în cadrul Consiliului NATO-Rusia, la Bruxelles.
Secretarul de Stat american Antony Blinken a minimalizat însă perspectiva unor progrese majore.
”Este dificil să se facă progrese în prezent, ci mai degrabă se negociază într-o atmosferă de escaladare cu un pistol la caul Ucrainei. Aşadar, dacă vrem să facem progrese în prezent, este necesar să vedem o dezescaladare, ca Rusia să se retragă din actuala ameninţare la adresa Ucrainei”, a declarat duminică, la emisiunea "State of the Union" a CNN, Blinken.
”Ne aflăm aici pentru că Rusia a comis în mod repetat, în ultimele decenii, acte de agresune împotriva vecinilor săi - Georgia, (Republica) Moldova, Ucraina în 2014, iar acum ameninţă din nou Ucrana”, a declarat el.
”Este vorba, de asemenea, despre a nu face concesii. Este vorba despre a vedea dacă, în contextul dialogului şi dplomaţiei, există lucruri pe care le pot face cele două părţi pentru a reduce tensiunile”, a declarat el.
Cina lui Riabkov cu Sherman, duminică, a fost ”dificilă dar pragmatică”, a declarat el agenţiei ruse de presă de stat RIA Novosti.
”Iniţial era clar că linia lor era să ne scufunde ideile, propunerile şi abordarea în mediul tehnologic, din punctul de vedere al diplomaţiei din ultimele decenii”.
Potrivit Departamentului de Stat, Sherman ”a subliniat angajamentul Statelor Unite faţă de principiile internaţionale ale suveranităţii, integrităţii teritoriale şi libertăţii naţiunilor suverane de a-şi alege alianţele”.
Riabkov a apreciat că ”nu este o surpriză pentru noi în abordarea exprimată în mod public de către partea americană înainte de evenimente. Suntem pregătiţi pentru asta. Să vedem ce se întâmplă până la urmă”.
Aproximativ 100.000 de militari ruşi au rămas comasaţi în apropierea frontierei Ucrainei, în pofida ameninţărilor preşedintelui american Joe Biden şi liderilor europeni cu privire la consecinţe grave în cazul în care Vladimir Putin continuă printr-o invazie.
Serviciile americane de spionaj avertizau luna trecută că Rusia ar putea lansa o ofensivă militară în Ucraina ”la începutul lui 2022”.
Joe Biden i-a transmis în decembrie, într-o convorbire la telefon, omologului său ucrainean Volodimir Zelenski că Statele Unite şi aliaţii lor ”vor răspunde în mod hotărât, dacă Rusia invadează în continuare Ucraina”.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...