Emisarul Statelor Unite pentru Coreea de Nord a catalogat luni exigenţele Phenianului drept ”ostile” şi ”nedorite”, odată cu apropierea expirării unui ultimatum nord-coreean, însă a lăsat deschisă uşa unor noi negocieri, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Negocierile se află în impas după eşecul summitului de la Hanoi, în februarie. Statele Unite cer Coreei de Nord să renunţe pe loc la întregul său arsenal atomic, în timp ce aceasta din urmă reclamă o ridicare rapidă a cel puţin unei părţi a sancţiunilor internaţionale care-i strangulează economia.

În ultimele săptămâni, Phenianul a făcut o serie de declaraţii vehemente, iar ”noi le-am auzit pe toate”, a declarat Stephen Biegun presei luni, la Seul.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

”Este regretabil că, în tonul lor, aceste declaraţii împotriva Statelor Unite, Coreei de Sud, Japoniei şi prietenilor noştri din Europa au fost atât de ostile, atât de negative şi de nedorite”, a declarat el.

”Statele Unite nu au nevoie de un ultimatum, noi avem un obiectiv”, a subliniat emisarul american, în contextul în care Phenianul a dat ultimatum Washingtonului să-i răspundă cererilor până la sfârşitul anului.

Tensiunile între Statele Unite şi Coreea de Nord au atins culmi în 2017, când preşedintele american Donald Trump şi dictatorul nord-coreean Kim Jong Un şi-au multiplicat ameninţările şi insultele.

”PROVOCARE MAJORĂ”

Relaţiile s-au ”încălzit” în mod spectaculos în 2018, în trei întâlniri istorice între cei doi. La summitul din Singapore, în iunie 2018, ei au semnat o declaraţie cu privire la ”denuclearizare” redactată în termeni vagi.

Aproximativ 28.500 de militari americani rămân în Coreea de Sud, pentru a o proteja de vecinul din Nord, înarmat cu bomba atomică.

Phenianul a ameninţat recent că, dacă Washingtonul nu-i face o oferă acceptabilă, Nordul va adopta o ”nouă abordare”, neprecizată deocamdată.

În ultimele săptămâni, regimul stalinist a procedat la diverse teste - inclusiv de rachetă balistică, potrivit Tokyo - de la instalaţia nord-coreeană de lansare de sateliţi de la Sohae.

În virtutea mai multor rezoiluţii ONU, Phenianul nu are dreptul să procedeze la teste de rachete balistice.

Biegun, care s-a întâlnit luni cu preşedintele sud-coreean Moon Jae-in, a declarat că Statele Unite sunt ”perfect conştiente de capacitatea Coreei de Nord de a proceda la o provocare majoră în zilele următoare”.

”Putem spune, cel puţin, că un asemenea lucru nu va fi de nicio utilitate în vederea ajungerii la o pace durabilă în peninsula coreeană”, a adăugat el.

Adresându-se în mod direct ”omologilor (săi) din Coreea de Nord”, negociatorul a tunat că ”a venit timpul ca noi să ne facem treaba. Să terminăm cu asta. Suntem aici şi ştiţi cum să ni vă alăturaţi”.

SFÂRŞITUL CONCESIILOR

Tonul folosit de Biegun este ”deosebit de ferm”, subliniază Shin Beom-chul, de la Institutul Asan pentru Studii Politice, la Seul, apreciind că respingerea acestui ultimatum va înfuria Coreea de Nord.

”Mesajul esenţial este că nuvor mai exista concesii din partea Statelor Unite” şi că ele nu vor lăsa Coreea de Nord să edicteze regulile, a declarat pentru AFP Shin.

Phenianul, frustrat de lipsa unor progrese în negocieri, a promis pe un ton ameninţător un ”cadou de Crăciun” Washingtonului.

Potrivit unor experţi, ar putea fi vorba despre o rachetă balistică intercontinentală (ICBM).

În 2017, Coreea de Nord a realizat mai multe teste de rachete intercontinentale, dând asigurări că este capabilă să lovească teritoriul continental amerocan şi că a devenit un stat nuclear deplin.

Fără să se refere în mod direct la ”cadoul de Crăciun” promis, Biegun a urat sărbători fericite ”întregului popor coreean” şi şi-a exprimat speranţa ca ”această zi să marcheze începutul unei perioade a păcii”.

Phenianul a avertizat Statele Unite că, în cazul în care acestea folosesc forţa militară împotriva Coreei de Nord, aceasta va lua ”măsuri corespondente la toate nivelurile”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.