Negociatorii lucrează frenetic, vineri, pentru a prelungi pauza în luptele dintre Israel şi Hamas în Gaza, în timp ce un înalt oficial israelian a reiterat planurile de a relua războiul dacă gruparea militară palestiniană nu acceptă să elibereze mai mulţi ostatici, relatează Reuters.
După două prelungiri de ultim moment, inamicii au marcat, joi, a şaptea zi a unui armistiţiu mediat de Qatar prin schimbul a opt ostatici cu 30 de prizonieri palestinieni, precum şi cu infuzia de noi ajutoare umanitare în distrusa Fâşie Gaza.
Wall Street Journal, care citează oficiali egipteni, a relatat, vineri, că Israelul şi Hamas au fost de acord să extindă armistiţiul pentru o a opta zi, într-un acord care va implica eliberarea altor ostatici israelieni în schimbul unor prizonieri palestinieni.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
Reuters nu a putut confirma imediat relatarea, iar Israelul şi Hamas nu au comentat, deocamdată.
Mark Regev, consilier al premierului israelian Benjamin Netanyahu, a afirmat că Israelul este deschis la a continua încetarea focului dacă Hamas se angajează să elibereze alţi ostatici. Anterior, Israelul a stabilit eliberarea a cel puţin zece ostatici pe zi pentru a accepta să întrerupă atacurile.
”Suntem pregătiţi pentru toate posibilităţile… Fără acest lucru, ne întoarcem la luptă”, a declarat el pentru CNN.
Înainte ca armistiţiul anterior să expire, joi dimineaţă, Hamas şi aliatul său, aripa militară a Jihadului Islamic Palestinian, şi-au alertat luptătorii cu privire la o reluare a ostilităţilor.
Israel a jurat să anihileze Hamas, care conduce Gaza, ca răspuns la violenţele din 7 octombrie ale grupării militare, când Israelul afirmă că oameni înarmaţi au ucis 1.200 de persoane şi au luat 240 de ostatici.
Israelul a replicat cu bombardamente intense şi o invazie terestră. Autorităţile sanitare palestiniene considerate de încredere de Naţiunile Unite afirmă că peste 15.000 de locuitori din Gaza au fost ucişi.
Când armistiţiul a intrat prima dată în vigoare, în urmă cu o săptămână, Israelul se pregătea să îşi concentreze operaţiunile în sudul Gaza, după atacurile neîntrerupte de şapte săptămâni din nord.
Adolescenţi, frate şi soră, eliberaţi
Cum în captivitate au mai rămas puţini femei şi copii israelieni, prelungirea armistiţiului ar putea impune stabilirea de noi condiţii ca Hamas să elibereze bărbaţi israelieni, inclusiv soldaţi.
Gruparea ar putea cere, la rândul său, să fie predaţi la schimb prizonieri palestinieni bărbaţi. Până în prezent, câte trei prizonieri palestinieni au fost eliberaţi pentru fiecare ostatic israelian.
Unul dintre principalii negociatori din Qatar, diplomatul de carieră Abdullah Al Sulaiti, care a ajutat la intermedierea armistiţiului prin negocieri navetă maraton, a recunoscut, într-un interviu recent pentru Reuters, că şansele ca armele să continue să tacă sunt nesigure.
”La început, am crezut că obţinerea unui acord va fi cel mai dificil pas”, a afirmat el, într-un articol care a detaliat eforturile de culise pentru prima dată. ”Am descoperit că menţinerea acordului în sine este la fel de plină de provocări”, a spus el.
Eliberările de joi fac ca totalul celor eliberaţi în timpul armistiţiului să ajungă la 105 ostativi şi 240 de prizonieri palestinieni.
Printre cei nou-eliberaţi se află şase femei cu vârste între 21 şi 40 de ani, între care o persoană cu dublă cetăţenie mexicană şi israeliană şi Mia Schem, de 21 de ani, care are şi cetăţenie franceză şi israeliană.
Fotografiile publicate de Cabinetul premierului israelian o înfăţişează pe Schem, care a fost capturată de Hamas împreună cu alte persoane la un festival de muzică în aer liber din sudul Israelului în 7 octombrie, îmbrăţişându-i pe mama şi pe fratele ei după ce s-au reunit la baza militară Hatzerim din Israel.
Ceilalţi ostatici proaspăt eliberaţi sunt fratele şi sora Belal şi Aisha al-Ziadna, în vârstă de 18, respectiv 17 ani, potrivit biroului premierului israelian. Ei sunt arabi beduini, cetăţeni ai Israelului, aflându-se printre cei patru membri ai familiei lor care au fost luaţi ostatici în timp ce mulgeau vaci la o fermă.
Israelul, de acord să protejeze civilii, afirmă Blinken
Armistiţiul a permis intrarea în Gaza a unor ajutoate umanitare, după ce mare parte din teritoriul de coastă cu 2,3 milioane de locuitori a fost redus la teren gol de atacul israelian.
Mai mult combustibil şi 56 de camioane cu ajutoare umanitare au intrat, joi, în Gaza, au afirmat Ministerul Apărării din Israel şi Societatea Semilunei Roşii Palestiniene.
Dar livrările de alimente, apă, echipamente medicale şi combustibil rămân mult sub ceea ce este necesar, afirmă voluntarii în scopuri caritabile.
La o reuniune de urgenţă la Amman, regele Abdullah al Iordaniei a cerut, joi, oficialilor ONU şi grupurilor internaţionale să pună presiune pe Israel să permită intrarea mai multor ajutoare în enclava asediat, potrivit delegaţilor.
Secretarul de stat al SUA Antony Blinken, aflat în Israel în cadrul celei de-a treia vizite în Orientul Mijlociu de la începutul războiului, a recunoscut că fluxul de ajutoare în Gaza nu este suficient.
Blinken a declarat că i-a spus lui Netanyahu că Israelul nu poate repeta în sudul Gaza numărul masiv de victime civile şi relocarea locuitorilor, pe care le-a provocat în nord.
”Am discutat detaliile planurilor în desfăşurare ale Israelului şi am subliniat că pentru Statele Unite este imperativ ca pierderile masive de vieţi ale civililor şi relocările la scara pe care am văzut-o în nordul Gaza să nu se repete în sud”, a declarat Blinken reporterilor, la Tel Aviv.
”Iar Guvernul israelian a fost de acord cu această abordare”, a spus el. Aceasta ar include măsuri concrete pentru a evita avarierea infrastructurii critice, precum spitale şi facilităţi pentru apă, şi desemnarea clară a unor zone sigure, a susţinut el.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.