Opozantul rus Aleksei Navalnîi, victima unei otrăviri cu noviciok, sancţionată de UE, îi îndeamnă pe europeni să-i lovească în portofel pe oligarhii apropiaţi preşedintelui rus Vladimir Putin, pentru a fi credibili, relatează AFP.
”A venit timpul să se dezvolte o nouă strategie (împotriva Moscovei), în două părţi: ruşii, care trebuie să fie primiţi şi trataţi foarte călduros de către Uniunea Europeană, şi statul rus, care trebuie să fie tratat ca o bandă de infractori care a preluat temporar puterea”, a pledat el vineri, într-o videoconferinţă cu aleşi din cadrul Comisiei Afacerilor Externe din cadrul Parlamentului European (PE).
Aleksei Navalnîi recomandă o revizuire a sancţiunilor europene şi îndemană să se vizeze banii celor care-i sunt apropiaţi lui Putin.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
”UE ar trebui să ţintească banii, oligarhii, nu doar foştii oligarhi, ci şi cei noi, membri ai cercului apropiat al lui Putin”, a îndemnat el.
”Atât timp cât iahturile lui (Alişer) Usmanov vor continua să ancoreze la Barcelona sau Monaco, nimeni în Rusia sau la Kremlin nu va lua sancţiunile europene în serios”, a subliniat el.
”Această abordare va fi foarte eficientă”, dă el asigurări.
”N-are niciun sens să sancţionezi colonei sau generali ori persoane care nu călătoresc prea mult şi care nu au prea multe bunuri sau conturi bancare în Europa”, subliniază el.
Aleksei Navalnîi a fost otrăvit cu un agent neurotoxic din grupul noviciok, o substanţă concepută în scopuri militare.
Preşedintele Rusiei a fost nevoit să accepte evacuarea sa în Germania, unde a fost salvat.
UE a sancţionat pentru prima oară în mod direct Kremlinul, impunând o interdicţie eliberării de vize şi o blocare a activelor unui număr de opt apropiaţi ai preşedintelui - între care omul de afaceri Evgheni Prigojin şi mai mulţi membri ai administraţiei prezidenţaile.
”Este rezonabil să se conchidă că otrăvirea lui Aleksei Navalnîi a fost posibilă numai cu consimţământul administraţiei prezidenţiale”, apreciau lideri UE după adoptarea acestor măsuri.
”Vreau să mă refac şi vreau să mă întorc în Rusia pentru a acţiona din interior. Nici măcar nu încerc să dezvolt mijloace pentru a încerca să acţionez din străinătate”, dă asigurări Navalnîi.
Opozantul rus cere UE să nu recunoască rezultatul viitoarelor alegeri legislative din Rusia, ”dacă anumite persoane nu sunt autorizate să candideze”.
UE este necesar să transmită în mod clar acest lucru oficialilor ruşi ”de la toate nivelurile”, insistă el.
”Pentru moment, acesta este un lucru mai important decât protestul faţă de trucarea alegerilor, pentru că frauda electorală este un element inevitabil în toate alegerile ruse”, deplânge el.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...