NATO a decis să restrângă accesul în sediul Alianţei Nord-Atlantice diplomaţilor din Belarus, un stat membru al Parteneriatului Euro-Atlantic, pentru a sancţiona astfel decizia Minskului de a deturna un avion de linie Ryanair cu scopul de a-l aresta pe opozantul Roman Protasevici, a anunţat luni secretarul general al blocului militar, Jens Stoltenberg, relatează AFP.
”Am decis să limităm accesul personalului belarus în carterul general al NATO” de la Bruxelles, a anunţat într-o conferinţă de presă norvegianul Jens Stoltenberg.
”Aliaţii au condamnat ferm o încălcare a reglementărilor internaţionale şi un atac împotriva libertţii de exprimare” ale autorităţilor belaruse, a amintit el.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
”Salutăm sancţiunile impuse de aliaţii NATO, inclusiv restricţiile accesului impuse companiilor din Belarus, şi cerem eliberarea imediată a persoanelor arestate”, a adăugat el.
Belarusul a obligat la 23 mai un avion aparţinând companiei aeriene irlandeze low-cost Ryanair, care asigura o legătură de la Atena la Vilnius, să aterizeze la Minsk, invocând o alertă cu bombă.
Doi pasageri, jurnalistul disident belarus Roman Protasevici, şi partenera sa rusoaică Sofia Sapega, au fost arestaţi.
UE, dintre ale cărei state membre 22 sunt şi membre NATO, a decis să interzică intrarea în spaţiul aerian european al copaniilor aeriene belaruse şi a recomandat copaniilor aeriene europene să evite spaţiul aerian belarus.
Liderii europeni au cerut de asemena să se pregătească sancţiuni economice - sectoriale - vizând regimul preşedintelui belarus Aleksandr Lukaşenko.
Aceste sancţiuni urmează să fie prezentate miniştrilor de Externe UE la o reuniune prevăzută la 21 iunie, la Luxemburg.
Belarusul a deschis o misiune diplomatică la NATO în aprilie 1998, la şase ani după ce a aderat la Consiliul Cooperării Nord-Atlantice, care a devenit în 1997 Consiliul Parteneriatului Euro-Atlantic, un forum care reuneşte toate ţările aliate şi partenere din zona euro-atlantică.
Coperarea bilaterală a început în 1995, când Belarusul a aderat la Programul Parteneriatul pentru Pace.
Acesta permite cetăţenilor belaruşi să se foremeze în state membre NATO în vederea ”pregătirii civile a gestionării crizelor, controlul armamentului, apărarea aeriană, controlul circulaţiei aeriene, telecomunicaţii, prelucrarea informaţiilor, formare lingvistică şi formare militară”, precizează NATO.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...