NATO este necesar să se pregătească pentru o lume ”cu mai multe rachete ruse”, în pofida faptului că Alianţa Nord-Atlantică încearcă să salveze Tratatul nuclear INF şi să evite o nouă cursă a înarmării nucleare, a declarat vineri secretarul general al blocului militar occidental Jens Stoltenberg, relatează AFP.
”Îndemnăm Rusia să se pună în conformitate cu Tratatul INF (...). În acelaşi timp, noi trebuie să ne pregătim pentru o lume fără Tratatul INF şi cu mai multe rachete ruse”, a declarat Jens Stoltenberg la Sofia, în urma unei întâlniri cu premierul bulgar Boiko Borisov.
Washingtonul şi-a anunţat, la începutul lui februarie, retragerea din Tratatul Forţelor Nucleare Intermediare (INF) încheiat în 1987, în plin Război Rece, cu scopul de a reduce riscul unei confruntări la scară mare. Statele Unite reproşează Rusiei că a încălcat tratatul.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
La rândul ei, Moscova şi-a suspendat participarea la tratat, denunţând ”acuzaţii imaginare”.
Observatori subliniază riscul unei noi curse a înarmării nucleare.
Rusia a anunţat că în următorii doi ani va dezvolta noi rachete terestre.
”Acest tratat a fost de neocolit în controlul armamentului timp de decenii. NATO nu vrea un nou Război Rece, noi nu vrem o nouă cursă a înarmării”, a subliniat Stoltenberg
Premierul bulgar, care îl primeşte la începutul săptămânii viitoare pe omologul său rus Dmitri Medvedev, a declarat că vrea ”să folosească la maximum forţa diplomaţiei pentru a nu intra în cursa înarmării”.
”Nu numai că Bulgaria nu este calul troian al Rusiei în NATO, ea este unul dintre membrii cei mai disciplinaţi şi loiali ai NATO”, a subliniat el, în contextul în care Bulgaria, un stat membru UE şi NATO întreţine relaţii economice şi istorice puternice cu Moscova.
Sofia depinde aproape în întregime de Rusia în privinţa consumului de energie.
Bulgaria se pregăteşte să construiască un nou gazoduct, care să-i traverseze teritoriul de la frontiera cu Turcia şi până la frontiera cu Serbia, cu scopul de a beneficia de gaze naturale ruseşti prin viitorul gazoduct Turkish Stream.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.