Cei 29 de membri NATO încearcă miercuri să-şi afişeze unitatea la summitul celei de-a 70-a aniversări a Alianţei Nord-Atlantice şi să mascheze divergenţele expuse la lumina zilei între Statele Unite, Franţa şi Turcia, relatează AFP.
”Aceasta nu este prima oară când Alianţa se confruntă cu diferenţe şi ea a ştiut întotdeauna să le depăşească”, a subliniat secretarul general al NATO Jens Stoltenberg într-o conferinţă de presă, înaintea începerii sesiunii de lucru a summitului, într-un hotel de lux, la un golf, transformat în tabără izolată, la Watford, la periferia Londrei.
La 30 de ani de la căderea Zidului Berlinului, organizaţia moştenită de pe vremea Războiului Rece se confruntă cu provocări considerabile, de la o militarizare a spaţiului, la întoarcerea în forţă a Rusiei pe scena internaţională şi la ascensiunea puterii Chinei ca putere militară.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
Însă atmosfera este tensionată de numeroase diferende, iar schimburi de replici surprinse de camere de luat imagini, marţi seara, între Emmanuel Macron, Boris Johnson şi Justin Trudeau care par să-l ironizeze pe Donald Trump în timpul unei recepţii la Buckingham Palace nu îmbunătăţesc lucrurile.
Marţi, primele discuţii au fost dominate de schimburi de replici în urma declaraţiilor lui Emmanuel Macron, la 7 noiembrie, pentru revista The Economist, prin care aprecia că NATO se află în stare de ”moarte cerebrală” şi pe care o îndemna să-şi revizuiască stregia.
Preşedintele francez şi-a menţinut declaraţiile, foarte criticate de către aliaţii săi, şi a cerut explicaţii Turciei cu privire la intervenţia sa împotriva forţelor kurde în nordul Siriei. El a acuzat Ankara, cu această ocazie, că lucrează împreună cu extremişti apropiaţi grupării jihadiste Statul Islamic (SI).
Macron a îndemnat, de asemenea, la reluarea unui dialog strategic” fără naivitate cu Moscova, considerată în continuare de NATO drept un adversar.
Declaraţiile sale au provocat o răcire şi riscă să perturbe sesiunea de lucru.
Turcia blochează adoptarea unor planuri de apărare a ţărilor baltice Estonia, Letonia şi Lituania, iar preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan ar ptea refuza adoptarea declaraţiei summitului, a anunţat Jens Stoltenberg.
”Sunt convins că vom fi în măsură să găsim o soluţie în ceea ce priveşte actualizarea planurilor Apărării. Noi am discutat cu preşedintele Erdogan marţi seara şi lucrăm chiar în acest moment”, a dat el asigurări.
NATO is agile and "adapting" to challenges and is "able to overcome" differences, Secretary General Jens Stoltenberg says. https://t.co/7ZmmkYjM3H pic.twitter.com/8efx463UjT
— CNBC International (@CNBCi) December 4, 2019
Declaraţia summitului face din spaţiu un teren de operaţiuni de Apărare NATO şi ia în calcul provocări reprezentate de ascensiunea Chinei, care deţine al doilea buget militar din lume.
Lui Jens Stoltenberg ar urma să i se încredinţeze o misiune de reflecţie cu privire la strategia Alianţei în faţa noilor amerninţări, mai ales a terorismului internaţional.
”Este foarte important ca Alianţa să rămână unită. Sunt multe, multe lucruri care ne unesc decât lucrurile care ne despart şi cred că fiecare lider este aici absolut hotărât să recunoascăimportanţa vitală a NATO pentru securitatea noastră colectivă”, a subliniat premierul britanic Boris Johnson, la sosirea sa la Watford.
#Trump last leader to arrive. Perfect protocol parade- until USA. Excruciating 5 mins as #NATO SG Stolenberg & #BorisJohnson make small talk waiting for #POTUS. #natosummit https://t.co/Rma7V9A1nM
— Jon Williams (@WilliamsJon) December 4, 2019
Însă acest mesaj de unitate este pus în pericol de zâzania dintre liderii Alianţei înfiinţate în 1949, în pofida îndemnului lui Jens Stoltenberg la strângerea rândurilor.
Preşedintele francez a insistat marţi asupra ”inamicului comun” pe care-l reprezintă terorismul şi a deplâns faptul că ”noi nu avem aceeaşi definiţie a terorismului în jurul mesei”.
Această critică vizează exigenţa preşedintelui turc de clasificare a forţelor kurde din Siria drept ”teroriste”, ceea ce Emmanuel Macron refuză.
Preşedintele francez explică faptul că a dorit să aplice o lovitură de bici Alianţei şi să denunţe decizii unilaterale şi necoordonate ale Statelor Unite şi Turciei, care au pus în pericol operaţiunile împotriva Statului Islamic în Siria, în care sunt angajate forţe franceze şi din alte ţări aliate.
Însă preşedintele american nu şi-a ascuns nemulţumirea faţă de criticile preşedintelui francez cu privire la NATO. Acea declaraţie este ”foarte insultătoare”, a subliniat Donald Trump, în opinia căruia ”nimeni nu are mai mare nevoie de NATO decât Franţa”.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...