România a anunţat joi că a găsit fragmente de drone ruseşti pe teritoriul său, dar NATO a transmis că nu vede în acest incident niciun semn al vreunui atac intenţionat al Moscovei asupra teritoriului Alianţei, un comentariu pe care l-a mai făcut şi în alte ocazii similare.
Forţele aeriene ale Ucrainei au anunţat că au distrus în cursul nopţii 25 de drone ruseşti din cele 38 lansate de Moscova, dar şeful acestora a precizat pe Telegram că trei drone "au fost pierdute după ce au trecut frontiera de stat cu România".
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
20 noiembrie - Eveniment News.ro - Orașul meu - Acasă și la birou
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
Ulterior, Ministerul român al Apărării a declarat că a găsit fragmente ale unei drone ruseşti de tip Geran 1/2 în apropierea satului Plauru din Tulcea situtat peste Dunăre vizavi de Izmail, oraşul port din sudul Ucrainei care a fost atacat pentru a doua noapte la rând.
Comentând informaţiile privind resturile de dronă găsite în România, un purtător de cuvânt al NATO a declarat că nu există niciun indiciu al unui atac intenţionat asupra teritoriului Alianţei. "Deşi NATO nu are informaţii care să indice vreun atac intenţionat al Rusiei împotriva teritoriului aliat, aceste acte sunt iresponsabile şi potenţial periculoase", a punctat purtătorul de cuvânt, citat de Reuters.
Comentariile sale sunt similare cu poziţia adoptată de NATO şi cu alte ocazii când pe teritoriul României au fost depistate fragmente de drone ruseşti.
În septembrie anul trecut, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, şi-a exprimat solidaritatea cu România, după o convorbira telefonică avută cu preşedintele Klaus Iohannis care l-a informat că militarii români au găsit fragmente dintr-o dronă în localitatea tulceană Plauru. Şeful Alianţei a spus însă că „nu există indicaţii că au fost intenţii de a lovi NATO, însă atacurile sunt destabilizatoare”.
De asemenea, secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, a spus atunci că nu există indicii în legătură cu vreo intenţie a Federaţiei Ruse de a ataca un stat membru al alianţei. El a adăugat însă că este de înţeles îngrijorarea românilor care locuiesc în apropierea frontierei dunărene cu Ucraina.
CITEȘTE ȘI Purtătorul de cuvânt al Alianţei Nord-Atlantice, despre fragmentele dintr-o dronă găsite la Nufăru: NATO nu are informaţii care să indice vreun atac intenţionat al Rusiei împotriva teritoriului aliatRusia a atacat infrastructura din sudul regiunii Odesa şi din centrul Ucrainei pentru a doua seară consecutiv. Şi marţi noapte, şi miercuri, autorităţile române au transmis populaţiei din nordul judeţului Tulcea mesaje prin Ro-Alert prin care avertizau că este posibil să cadă fragmente de drone.
CITEȘTE ȘI Încă o noapte în care a fost emis mesaj RO-Alert în nordul judeţului Tulcea. Locuitorii au fost avertizaţi cu privire la posibilitatea căderii unor obiecte din spaţiul aerian, în aproperea graniţei cu UcrainaÎn plus, două avioane de luptă finlandeze F-18, care fac parte din misiunile de poliţie aeriană ale NATO în România, au fost solicitate să monitorizeze atacul, a transmis Ministerul Apărării de la Bucureşti.
De asemenea, căutările pentru alte fragmente continuă, dar toate locurile în care dronele ar fi putut cădea "se află în afara zonelor rezidenţiale şi niciun element de infrastructură nu a fost deteriorat", a precizat ministerul.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...