Înaltul Comisariat al Naţiunilor Unite pentru Refugiaţi (UNHCR) a lansat un apel pentru ca ţările europene să-i sprijine pe migranţii care riscă să moară de hipotermie în condiţii de ger şi viscol, în timp ce adăposturile pentru solicitanţi de azil sunt supraaglomerate în state precum Bulgaria sau Serbia. De asemenea, migranţii sunt victime ale violenţei autorităţilor, iar bunurile acestora sunt adeseori confiscate fără niciun motiv, relatează The Guardian.
Reprezentanţii UNHCR susţin că până la cinci migranţi şi-au pierdut viaţa din cauza hipotermiei, după ce un val polar a lovit la finele săptămânii trecute întreaga Europă. Temperaturile au scăzut până la -14 grade Celsius în unele regiuni din Grecia. De asemenea, multe ţări europene au înregistrat un nivel record de zăpadă pentru ultimii ani.
Printre migranţii decedaţi se numără doi bărbaţi irakieni, care au murit de frig la graniţa dintre Bulgaria şi Turcia. Autorităţile bulgare au descoperit o tânără somaleză decedată în aceeaşi regiune, în vreme ce un tânăr afgan a murit în urma complicaţiilor provocate de expunerea la temperaturi joase după ce a traversat înot râul Evros de la graniţa dintre Grecia şi Turcia.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
”Salvarea acestor vieţi trebuie să fie o prioritate şi le cerem autorităţilor naţionale din întreaga Europă să depună mai multe eforturi pentru a-i ajuta şi proteja pe aceşti migranţi şi refugiaţi”, a declarat purtătoarea de cuvânt Cecile Pouilly.
Reprezentanţii UNHCR au fost implicaţi în operaţiuni de transferare a câtorva sute de migranţi de pe insulele elene Lesbos şi Chios în adăposturi mai călduroase, însă alţi 2.500 de oameni rămân blocaţi în condiţii inumane în tabăra Moira.
Un medic american susţine că a tratat pacienţi absolut disperaţi în tabăra Moira, situată pe insula elenă Lesbos. Se pare că migranţii suferă de degerături, după ce zăpada şi ploaia a intrat în corturile primite de la autorităţile elene, care le servesc drept locuinţe, dar nu asigură nicio protecţie în calea temperaturilor extrem de joase.
”Într-o asemenea situaţie, responsabilitatea noastră principală este de a ne uita la aceste fiinţe umane şi de a le trata ca fiinţe umane. Acest loc nu păstrează nicio urmă de demnitate umană”, a declarat pediatra Diana Sampson.
Înaltul Comisariat al Naţiunilor Unite pentru Refugiaţi este îngrijorat cu privire la soarta celor 1.000 de persoane, printre care se numără inclusiv familii cu copii mici, care trăiesc în corturi şi dormitoare neîncălzite pe insula Samos.
Ministrul Migraţiei, Yannis Mouzales, a recunoscut în urma unor discuţii aprinse din legislativul grec că migranţii trăiesc în condiţii îngrozitoare, care sunt exarcebate de iarna din Grecia.
”Situaţia din acele centre de primire este foarte proastă. Condiţiile de pe insulă sunt îngrozitoare”, a declarat ministrul elen al Migraţiei.
În Serbia, peste 82% dintre cei 7.300 de migranţi şi solicitanţi de azil trăiesc în adăposturile guvernamentale încălzite, însă alţi 1.200 de migranţi de sex masculin trăiesc în lipsa unui acoperiş deasupra capului şi s-au adăpostit în depozitele feroviare abandonate din apropiere de Belgrad. Printre cei 1.200 de migranţi se numără inclusiv 300 de minori neînsoţiţi.
”Având în vedere condiţiile de iarnă, suntem extrem de îngrijoraţi de informaţiile că autorităţile din toate statele de pe ruta balcanică încearcă în continuare să-i împingă pe migranţi peste graniţe, pentru a ajunge în ţări vecine”, a declarat Pouilly.
Unii migranţi s-au plâns de violenţa autorităţilor naţionale, care le-au furat hainele şi telefoanele pentru a nu putea să sune după ajutor.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.