Şeful de personal în exerciţiu al Casei Albe Mick Mulvaney a retractat afirmaţia că preşedintele Donaald Trump a condiţionat acordarea ajutorului militar destinat Ucrainei de dorinţa sa ca autorităţile de la Kiev să investigheze existenţa unui server al Comitetului Naţional Democrat în Ucraina, legat de alegerile prezidenţiale din 2016, la câteva ore după ce a afirmat acest lucru, relatează Wall Street Journal.
Declaraţiile iniţiale făcute de Mulvaney în timpul unui briefing de presă la Casa Albă au provocat îngrijorare în rândul consilierilor de rang înalt şi al echipei juridice a preşedintelui.
Trump a negat în repetate rânduri că a existat intenţia unui quid pro quo (favor contra favor în latină) în legătură cu ajutorul pentru Ucraina.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
Joi seara, Mulvaney a publicat un comunicat, revizuit de Trump, în care a retractat remarcile făcute, afirmând că nu există nicio legătură.
În timpul briefingului de presă de joi, Mulvaney a afirmat că îngrijorările lui Trump legate de corupţia din Ucraina, inclusiv o suspiciune nefondată exprimată e preşedinte că un server al DNC atacat de hackeri a fost ascuns în Ucraina, au stat parţial la baza deciziei din luna iulie a preşedintelui de a bloca ajutorul militar pentru Ucraina, în valoare de aproape 400 de milioane de dolari.
Trump a afirmat în repetate rânduri că la baza deciziei de a bloca ajutorul au stat îngrijorările legate de corupţie şi senzaţia sa că ţările europene nu ajută suficient Ucraina.
Mulvaney a declarat joi: “Mi-a menţionat în trecut de corupţia legată de serverul DNC? Absolut. Fără îndoială. Asta este. Acesta este motivul pentru care am reţinut banii”.
Mulvaney a declarat că dorinţa lui Trump ca Ucraina să îl investigheze pe fostul vicepreşedinte Joe Biden şi pe fiul acestuia Hunter Biden, exprimată în discuţia cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski din 25 iulie, nu are legătură cu blocarea ajutorului.
Discuţia telefonică dintre cei doi preşedinţi a stat la baza deschiderii investigaţiei din Camera Reprezentanţilor pentru demiterea lui Trump.
Mulvaney a mai legat blocarea ajutorului de cooperarea Ucrainei în cercetarea de către Departamentului de Justiţie a originii investigaţiei amestecului Rusiei în alegerile din 2016, investigaţie preluată ulterior de consilierul special Robert Mueller.
”Analiza a ceea ce s-a întâmplat în 2016 a făcut parte din lucrurile de care era îngrijorat în privinţa corupţiei din ţara respectivă”, a spus Mulvaney, referindu-se la Trump.
Un oficial al Departamentului de Justiţie a spus că Departamentul nu a avut cunoştinţă de niciun efort de blocare a ajutorului pentru a obţine cooperarea Kievului în această analiză.
În cazul în care Casa Albă a blocat ajutorul pentru motivul respecti, este o noutate pentru noi”, a spus oficialul. Acesta a refuzat să spună dacă serverul DNC este subiect al analizei respective.
Reprezentantul Adam Schiff, preşedintele Comisiei pentru informaţii din Cameră şi unul dintre conducătorii investigaţiei pentru demiterea lui Trump, a spus că declaraţiile făcute joi de Mulvaney arată că ”lucrurile au evoluat de la foarte, foarte proaste, la mult, mult mai grave”.
La Casa Albă, unii consilieri de rang înalt au spus că nu l-au auzit niciodată pe Mulvaney afirmând că decizia lui Trump de a bloca ajutorul militar a fost luată pentru a obţine noi investigaţii din partea Kievului. Mulvaney a fost însărcinat de Trump cu blocarea ajutorului.
Acest blocaj a fost ridicat la jumătatea lunii septembrie, la presiunea Congresului.
Echipa juridică a lui Trump s-a distanţat la rândul ei de remarcile lui Mulvaney.
Un avocat al lui Trump, Jay Sekulow, a spus: Echipa juridică a preşedintelui nu a fost implicată în briefingul de presă al şefului de personal Mick Mulvaney.
Mulvaney a publicat un comunicat în care a declarat că ”nu a existat absolut niciun quid pro quo” între ajutorul militar şi orice fel de investigaţii, comentarii care contrazic ceea ce a afirmat anterior.
”Nu a existat nicio condiţie de a furniza ajutorul în funcţie de problema serverului DNC”, a precizat acesta.
Trump a fost de acord cu necesitatea ca Mulvaney să îşi retragă comentariile şi a aprobat personal declaraţia şefului de personal, a spus un oficial al Casei Albe.Trump a dat însă vina pe modul în care presa a gestonat birefingul de presă, nu pe Mulvaney, a precizat oficialul.
Preşedintele a spus joi că şeful său de personal este ”un om bun”.
Un reporter i-a spus lui Mulvaney în timpul birefingului de presă că tocmai a descris un ”quid pro quo”.
”Facem acest lucru tot timpul în politica externă”, a răspuns Mulvaney.
Afirmaţia lui Mulvaney că ajutorul a fost blocat în legătură cu investigaţiile din Ucraina a contrastat cu negările repetate din partea lui Trump a oricărei condiţionări, acesta fiind un element central al invstigaţiei pentru destituirea preşedintelui.
În ultimele zile, mai mulţi diplomaţi au afirmat în timpul audierilor din comisiile Camerei că au considerat că este necesar ca Ucraina să facă anumite investigaţii înainte ca Trump să accepte o întâlnire cu Zelenski.
Conferinţa de presă a lui Mulvaney, care a avut loc la cererea lui Trump, a avut ca temă anunţarea deciziei ca viitorul summit G7 să aibă loc la clubul de golf Doral deţinut de Trump în Florida.
La conferinţa respectivă, Mulvaney ar fi trebuit să reafirme mesajul administraţiei că nu a existat o condiţionare a ajutorului pentru Ucraina în timpul conversaţiei dintre Trump şi Zelenski.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.