”Atmosfera este încărcată”, însă există voinţa de a fi ”puternici” în faţa ”terorismului”, iar numeroşi oameni erau prezenţi joi - la mai puţin de trei zile de la atacul cu camion - la redeschiderea pieţei de Crăciun din Berlin în care au fost omorâte 12 persoane, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Pe o vreme închisă, căsuţele de lemn instalate în Breitscheidplatz, la doi paşi de "Champs-Élysées”-ul berline - Ku'damm -, au redeschis joi, cu puţin înainte de ora locală 11.00 (12.00, ora României).

Cu două zile înainte de Ajunul Crăciunului, prezenţa poliţiei era mai degrabă discretă, Câteva patrule circulau în mijlocul unei mulţimi destul de dense, cu armele la vedere, în bandulieră.

Evenimente

30 septembrie - Eveniment Profit.ro E-Commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a - Parteneri: ARB, CEC Bank, ContentSpeed, eMAG
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-a. Parteneri: ACUE, Electrica Furnizare, Raiffeisen Bank, Transgaz
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris

Absente la momentul dramei, soldate de asemenea cu zeci de răniţi luni, blocuri de beton menite să împiedice orice vehicul să pătrundă în incinta pieţei au fost instalate joi dimineaţa.

”Este bine să vedem că, după un atentat, oamenii sunt puternici şi (...) că nu ne oprim”, rezumă David Ulbricht, un organizator de evenimente, în vârstă de 24 de ani, venit la redeschidere.

Pe alei, atmsfera era calmă şi tăcută. Din respect faţă de victime, animaţiile muzicale au fost anulate.

”Remarcăm că ambianţa este foarte încărcată, toată lumea este tăcută”, declară pentru AFP Jan-Philipp Biermann, care vinde burgeri şi mâncare asiatică în piaţă, una dintre cele mai frecventate din capitală înainte de acest atac revendicat de gruparea Statul Islamic.

”Viaţa revine la normal, dar ne gândim cu toţii la ceea ce s-a întâmplat”, adaugă el.

CLĂTITE ŞI GLUEHWEIN

Vizibil emoţionaţi, comercianţii au feţe grave. Unii plâng, alţii se reîntâlnesc şi se consolează luându-se în braţe.

În faţa căsuţelor, cupluri, prieteni, familii degustă clătite, cârnaţi sau stau de vorbă la un "Glühwein", tradiţionalul vin fiert cu mirodenii.

Piaţa de Crăciun este o tradiţie foarte ancorată în cultura populară germană.

În mijlocul acestei pieţe este o zonă plină de lumânări, flori, mesaje personale, care reprezintă un omagiu adus victimelor.

În centu se află o foaie cu faimoasa frază - "Ich bin ein Berliner" -, spusă de preşedintele Statelor Unite John F. Kennedy în timpul vizitei sale în Berlinul de Vest, în iunie 1963, un simbol al rezistenţei berlinezilor în faţa inamicului sovietic de ieri şi celui islamist de astăzi.

”Vrem să vedem unde s-a întâmplat asta, pentru a ne oferi susţinerea şi a ne arăta respectul faţă de cei care şi-au pierdut viaţa aici”, declară Jenny, în vârstă de 22 de ani, o studentă olandeză aflată în vizită în capitala germană.

”Suntem surprinse că s-a redeschis”, continuă ea, împreună cu prietena ei Veerle.

Carnagiul a avut loc luni seara, lângă Biseriva Amintirii care - cu acoperişul ei spart de bombardamente în al Doilea Război Mondial şi lăsată din 1945 aşa - este unul dintre monumentele-far din Berlin.

Presupusul autor al atacului, un tunisian în vârstă de 24 de ani, Anis Amri, este în continuare fugar.

Germania a emis un mandat european de arestare pe numele său.

Un pic mai departe o fotografie în alb şi negru a bisericii, cu inscripţia ”suntem în doliu”, este aşezată pe un şevalet, cu o jerbă de flori în faţă. Alături, o inscripţie cu litere colorate - ”dragoste mai degrabă decât ură”.

Decizia de a redeschide rapid această piaţă de Crăciun a fost luată ”în strânsă coordonare” cu autorităţile, au anunţat societăţile organizatoare, după ce poliţia a percheziţionat atent totul.

Două plăci în memoria victimelor urmează să fie instalate în piaţă.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.