Moştenitorul şi liderul de facto al grupului Samsung, Jay Y. Lee, a fost audiat joi la Biroul Procurorului Special, în calitate de suspect de dare de mită, într-un scandal de corupţie ce s-ar putea încheia prin demiterea preşedintei Park Geun-hye, relatează Reuters.
Grupul sud-coreean a devenit important în ancheta care o vizează pe Park, suspendată din funcţie în luna decembrie, în urma unui scandal de corupţie.
“Îmi cer scuze din partea poporului sud-coreean pentru că nu arăt o parte mai bună”, le-a spus Lee reporterilor, la sosirea la audiere.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
El a fost întâmpinat de manifestanţi care fluturau pancarte prin care cereau arestarea sa şi îl acuzau că este complicele preşedintelui.
Îmbrăcat într-un costum închis la culoare, cămaşă albă şi cravată roşu închis, Lee s-a înclinat în faţa camerelor, după ce a discutat cu reporterii. El a negat că ar fi dat mită.
Procurorii l-au numit miercuri pe Lee drept suspect şi anchetează dacă Samsung a oferit 30 de miliarde de woni (25,28 milioane de dolari) unei companii şi unor fundaţii susţinute de Choi, în schimbul susţinerii Fondului Naţional de Pensii pentru o fuziune din 20015 între Samsung C&T Corp şi Cheil Industries Inc.
Dovedirea unor relaţii ilegale între Park sau prietena ei, Choi, şi Samsung ar fi crucială pentru cazul procurorilor, explică analiştii, precizând că obiectivul lor este să dovedească faptul că Park sau surogaţii săi, precum Choi, au luat mită de la corporaţii în schimbul favorurilor.
Un purtător de cuvânt al procurorilor a declarat miercuri că nu exclude posibilitatea ca anchetatorii să încerce să obţină un mandat de arestare pentru Lee, în vârstă de 48 de ani.
Lee este în prezent vicepreşedinte al Samsung Electronics. Însă, pentru că tatăl său, Lee Kun-hee, a suferit un infarct în 2014, este considerat liderul întregului grup Samsung.
În decembrie, Samsung a recunoscut că a oferit 29, 4 miliarde de woni (17,46 milioane de dolari) către două fundaţii, dar a negat că ar fi încercat să obţină favoruri.
De asemenea, Lee a confirmat că firma a donat un cal şi bani pentru a ajuta cariera ecvestră a fiicei lui Choi, un gest pe care îl regretă.
La începutul acestei doi săptămâni, doi alţi directori ai Samsung au fost audiaţi de procurori, dar au fost trataţi ca martori, nu ca suspecţi.
Procurorii sud-coreeni încearcă să determine dacă Choi Soon-sil s-a folosit de relaţia personală cu preşedinta suspendată Park Geun-hye pentru a forţa marile companii să doneze sume importante pentru organizaţia ei caritabilă, printre care se numără donaţii masive primite de la Samsung. Choi Soon-sil ar fi utilizat aceste donaţii în scop personal.
Choi este acuzată că ar fi intervenit în deciziile guvernamentale luate de preşedintă, deşi aceasta nu deţinea nicio poziţie în structura de conducere. Presa sud-coreeană a descoperit că Choi a avut acces la mai multe documente secrete şi chiar i-a editat unul dintre cele mai celebre discursuri ale preşedintei Park.
Legăturile dintre Choi Soon-sil şi preşedinta Park Geun-hye a dus la paralizarea activităţii guvernamentale şi a generat proteste săptămânale cu zeci de mii de participanţi doar pe străzile din Seul.
Preşedinta sud-coreeană neagă în mod vehement orice implicare în scandalul de corupţie, aceasta cerând scuze naţiunii pentru legăturile neglijente cu Choi Soon-sil, fiica liderului unui cult pseudo-creştin din Coreea de Sud.
De asemenea, avocatul preşedintei susţine că nu există nicio dovadă de corupţie, iar magistraţii constituţionali ar trebui să ceară reinstalarea imediată a acesteia la conducerea ţării.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...