Moscova speră să-şi lărgească cota pe care o deţine pe piaţa mondială a armamentului, cu ajutorul noilor arme pe care le-a testat în premieră în războiul civil din Siria, relatează The Associated Press.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Comenzile străine de armament rusesc însumează, în următorii ani, 50 de miliarde de dolari, a estimat miercuri şeful Serviciului federal pentru cooperare militaro-tehnică (FSVTS) Dmitri Şugaiev.

Moscova a vândut anul trecut armament în valoare de 15 miliarde de dolari şi s-a clasat pe locul doi în lume, după Statele Unite.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

Vânzările din acest an urmează să atingă acelaşi nivel.

Şugaiev a citat estimări ale unor experţi potrivit cărora Rusia deţine în prezent 27% din piaţa mondială de avioane militare, aproximativ 30% din cea a armamentului terestru şi aproximativ 20% din sistemele antiaeriene vândute în lume.

Campania militară din Siria a permis armatei să testeze noi sisteme de armament şi a ajutat la atragerea unor noi clienţi, a declarat la rândul său un adjunct al ministrului Apărării, Iuri Borisov.

”Şansa de a testa armament în condiţii reale de luptă nu poate fi supraestimată”, a apreciat Borisov.

”Clienţii au început să facă coadă la arme validate în Siria”, a adăugat el.

Borisov a enumerat între sistemele testate pentru prima oară în războiul din Siria avioanele de vânătoare de tip Su-30 şi Su-35, noi elicoptere de atac, rachete, sisteme de război electronic, piese de artilerie şi alte echipamente.

Iuri Borisov, însărcinat cu arsenalul militar, a precizat că folosirea acestor echipamente în Siria le-a permis celor care le-au conceput să repare probleme cu care se confruntau mai rapid decât în condiţii de pace.

De asemenea, Alekandr Fomin, alt adjunct al ministrului Apărării, însărcinat cu relaţiile militare internaţionale, a declarat că Moscova speră să-şi crească vânzările de armamant în ţările din Africa şi să-şi recupereze astfel pieţe pe care le-a pierdut după implozia fostei Uniuni Sovietice.

”Noi credem că avem perspective mari pe piaţa africană” de armament, a apreciat el.

Fomin şi alţi oficiali au salutat târgul de armament al Forţelor terestre organizat luna aceasta lângă Moscova, anunţând că a atras noi potenţiali clienţi.

Occidentul a ignorat acest târg, în contextul tensiunilor cu Rusia din cauza conflictului din Ucraina.

Statele Unite şi aliaţii lor şi-au întrerupt cooperarea militară cu Rusia şi i-au impus sancţiuni din cauza anexării Peninsulei ucrainene Crimeea şi susţinerii financiare şi militare a rebelilor proruşi care luptă împotriva forţelor de la Kiev în regiunea Donbas (est).

Occidentul s-a împuşcat singur în picior prin îngheţarea cooperării militaro-tehnice cu Moscova, a apreciat Fomin, exprimându-şi speranţa ca aceste relaţii să poată fi reluate.

”Noi rămânem deschişi şi vom primi pe toată lumea”, a declarat el.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.