Rusia cere în continuare un acces consular la fostul dublu agent rus Serghei Skripal şi la fiica sa Iulia, otrăviţi cu agentul neurotixic noviciok, la 4 martie 2018, la Salisbury, în sud-vestul Angliei, a anunţat adjunctul ambasadorului rus la ONU Dmitri Polianski, relatează AFP.
”Noi nu ştim în continuare cine a comis această otrăvire, de ce şi cum”, a deplâns diplomatul într-o conferinţă de presă consacrată acestui caz, care a antrenat expulzări încrucişate de diplomaţi între Londra şi aliaţii săi şi Moscova şi sancţiuni economice americane.
”Unde sunt Skripalii?”, ”sunt în continuare în viaţă?”, ”n-avem absolut nicio informaţie”, a continuat Polianski, evocând o posibilă ”detenţie forţată” sau o ”răpire”.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
Susţinută de Occident, Londra a acuzat Moscova că se află în spatele otrăvirii fostului dublu agent.
Un mandat european de arestare a fost emis pe numele a doi ruşi, Aleksandr Petrov şi Ruslan Boşirov - posibile pseudonime -, suspectaţi că au comis atacul şi prezentaţi ca făcând parte din serviciul militar rus de informaţii GRU.
Skripal şi fiica sa au fost spitalizaţi în comă, după care şi-au revenit.
”Sunt multe mistere” în acest caz, a apreciat adjunctul ambasadorului rus, care a respins din nou orice responsabilitate a Moscovei şi a subliniat că ”nicio probă definitivă” nu susţine acuzaţiile.
”Noi n-avem nimic a face cu această poveste”, a declarat el.
”Vrem un acces la concetăţenii noştri”, a subliniat Polianski.
Serghei şi Iulia Skripal nu vor să discute cu consulul rus în Regatul Unit, ”este dreptul lor”, dar să i-o spună într-o întâlnire fizică directă, nu prin înregistrări video şi nici prin documente, a insistat el.
”Ar trebui să avem un acces consular, dacă sunt în viaţă”, a insistat Polianski.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...