Diplomaţia rusă neagă joi, prin purtătoarea sa de cuvânt maria Zaharova, orice legătură cu ”misterul” stelelor lui David descoperite în Franţa şi apreciază că bănuielile vizând Moscova, aşa cum scrie presa franceză în ultimele zile, sunt ”stupide” şi ”nedemne”, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Aproximativ 60 de stele ale ale lui David albastre, imprimate cu un şablon, au fost descoperite - la 31 octombrie - la Paris şi la periferia capitalei franceze, provocând o emoţie puternică şi numeroase întrebări în contextului Războiului Israel-Hamas.

Justiţia franceză investighează pista unui comanditar din ”străinătate”, iar mai multe publicaţii scriu că anchetatorii cred că ordinul ar fi fost dat din Rusia.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

Un cuplu de moldoveni, arestat după ce a inscripţionat o stea a lui David, a declarat că a cţiona ”la comanda unui terţ şi contracost, lucru atestat de către o conversaţie în rusă din telefonul lor”, potrivit procuroului Republicii de la Paris Laure Beccuau.

”DIVERSIUNE SAU PROVOCARE”

Potrivit unor surse apropiate dosarului, presupusul comanditar al acestor acţiuni este Anatoli Prizenko - un om de afaceri moldovean prorus.

”Nu, nu a existat nicio influenţă externă. Aceasta nu este o diversiune sau o provocare”, a respins o purtătoare de cuvânt a Ministerului rus de Externe Maria Zaharova.

Ea dă asigurări că este vorba ”aparent de o tentativă a autorităţilor franceze sau a serviciilor lor de informaţii de a pretinde pur şi simplu că ascensiunea antisemitismului în Franţa este de altă natură decât internă”.

Aceste acuzaţii sunt ”stupide, absolut lipsite de sens şi pur şi simplu nedemne”, a denunţat într-o conferinţă de presă Maria Zaharova.

Semnificaţia acestor inscropţii, ale căror imagini abundă pe reţele de socializare, a ridicat multe semne de întrebare şi a condus la diverse interpretări.

Însă numeroase personalităţi politice au văzut în ele acte antisemite, al căror a crescut recent în Franţa, potrivit autorităţilor.

Premierul francez Élisabeth Borne a denunţat, de exemplu, ”acţiuni josnice”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.